ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

На добровољно служење војног рока сада се пријављује више девојака него момака

Горњи Милановац – Увек актуелно питање, да ли вратити редовно служење војнок рока постаје још интераснтније кад јесен само што није покуцала на врата. И док би неки дружење са пушком и униформом радо заобишли, има и оних који су се добровољно прикључили Војсци Србије.

Дајана Крсмановић из Голупца завршила је средњу туристичку школу, али од жеље за путовањима, љубав према војсци и отаџбини била је јача, па је добровољно служење војног рока за њу је био први корак како би постала део Војске Србије.

„Од малена ми је био сан да обучем униформу и увек ми је било фасцинантно када војно лице продје поред мене и може се рећи да ми је то дечији сан. Одувек сам имала жељу да браним своју породицу, домовину, да увек будем ту за брата, сестру, мајку и оца”, казала је ова млада Голупчанка за РИНУ.

И њене колеге, млади класићи у касарни „Војвода Радомир Путник” у Горњем Милановцу имали су исти сан и већина њих након добровољног служења војног рока остаће у редовима ВС, а могућност напредовања и усавршавања посебно их мотивише.

„Видео сам да је министарство одбране расписало конкурс за пријем нових војника у разним јединицама, тако да се то поклопило са мојим плановима. Желим да постанем професионални војник и да останем да радим овде”, каже млади Мартин Радовановић.

„Сви моји у породици су били у војсци и ја настављам традицију. Сва моја очекивања су испуњена и ја остајем у војсци да радим”, одлучна је Јована Петровић.

„Као професионални војник радио сам четири године и на препоруку својих претпостављених старешина послат сам на основни курс за подофицире и сада сам водник – подофицир. За мене се отворила могућност ове године, за некога ће следеће, само је потребно показарти труд и да нагласим нема никаквих одрицања, само је потребно да си посвећен послу који радић”, истиче Ђорђе Богојевић.

Знање и вештине које војници овде стичу током добровољног служења војног рока, нарочито током специјалистичке обуке посебни су бенефити који им могу користити и у цивилном животу, а обука и усавршавање кадрова у служби телекомуникација и информатике прави је пример за то.

„Када кажемо служба телекомуникације, то подразумева оспособљавање за употребу како технике која је старије генерације, тако и најсавременије технике телекомуникација, до што би се младим људима највише допало мобилних телефона и технике која се може употребити у свим ословима експлатације”, прича мајор Владимир Јеличић, командир у центру за обуку за везе и информатику.

Војска Србије данас је једна од најпрофесионалних институција наше земље, у којој раме уз раме стоје и момци и девојке, а предрасуде да дамама у војци није место, демантују подаци да их је на одлужењу добровољног војног рока све више.

„Када је уведено добровољно служење војног рока, тј у последње 2-3 године тренд је да се у јединицама ВС јавља много више девојака него мушкараца. Ретке су генерације у којима више додје мушкараца”, додаје Јеличић.

Пријава за доборовољно служење војног рока веома је једноставна. Сви заинтересовани младићи и девојке старости од 19 до 30 године могу се јавити у своје регионалне центре Министарства одбране и преко сајта добровољац или на неком од шалтера Пошта Србије.

„Након пријаве на конкурс, регионални центри позивају кандидате на лекарски преглед и након проласка лекарских прегледа, формира се листа кандидата који се са датим роковима упућују на даље служење војног рока”, истиче потпуковних Златко Ковачевић.

Служити отаџбини некада је била највећа част за младе људе и њихове породице, а данас с обзиром на то да је служење војног рока добровољно, млади момци и девојке који се на тај корак одлуче, сигурно су најбољи од нас.

РИНА/ ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја