Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

НА ДНЕВНОМ РЕДУ ЈЕ И УКИДАЊЕ МЕРА? Смирује се епидемиолошка ситуација, Кризни штаб вероватно заседа следеће недеље


 

СРБИЈА је са просеком од 794,5 инфицинарих короном у протеклих седам дана на 100.000 становника, у петак била на 26. месту у Европи, читаве 24 позиције испод Данске која је прва, од 1. фебруара, укинула антиковид мере, и сада има 5.125 инфицираних за седам дана на 100.000 становника.

Код нас мере постоје углавном „само на папиру“, па Кризни штаб, чије је заседање незванично најављено за следећу недељу, ако би доносио такву одлуку, формално може да укине само оно што се у пракси ионако углавном не поштује. Холандија је најавила „повратак у нормалу“ од 25. фебруара, Аустрија од 1. марта, Немачка 20 дана касније…

Нама суседна Аустрија, рецимо, тренутно је 10. у Европи са 2.447 просечно инфицираних за седам дана на 100.000 становника, а по истим параметрима Словенија је на 11. месту. Бројеви новоинфицираних су, и поред смиривања ситуације, у готово свим земљама још вишеструко већи него када су се земље затварале пред налетом ковида, а СЗО упозорава да се епидемија помера ка истоку Европе.

Са 6.298 инфицираних за последња 24 сата, и падом броја хоспитализованих, Србија сада има значајно мирнију ситуацију. Број умрлих је још висок, што је уобичајено за крај таласа – у петак их је било 62. Ако се и буде повећавао број новоинфицираних, што би могло да се догоди после празника, епидемиолози не очекују да ће број позитивних тестова премашити 10.000 дневно. Чињеница је, међутим, да још рачунају да кроз здравствени систем пролази тек сваки трећи оболели, јер због благих симптома већина не долази код лекара. Процена је да је сад сваки 10. инфицирани заражен делта сојем.

Доктор Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор вакциналног пункта на Београдском сајму, каже да и даље постоји велики притисак на примарну здравствену заштиту.

– Ако смо у јануару имали више од 350.000 инфицираних особа, у фебруару готово 200.000, тај тренд је смањен за око 20 одсто. Број позитивних пацијената, у односу на прве прегледе, који је у јануару био и 70 одсто, сада је спуштен на 40 процената – каже др Бекић.

Извор: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почиње летње рачунање времена – ноћас часовнике померамо сат унапред

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 25. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана традиционална смотра рецитатора „Песниче народа мог“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бачено је 37.000 касетних бомби и 15 тона уранијума: Дан почетка НАТО агресије на СР Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива које ће важити до 31. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада донела решење: Поскупљују путарине, ево ко има попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туберкулоза јесте болест прошлости, али и девети узрок смртности у свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

О значају пословања у туризму са основцима у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученици осмог разреда полажу данас пробни завршни испит из математике

ОГЛАСНА ТАБЛА