OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

НА ДНЕВНОМ РЕДУ ЈЕ И УКИДАЊЕ МЕРА? Смирује се епидемиолошка ситуација, Кризни штаб вероватно заседа следеће недеље


 

СРБИЈА је са просеком од 794,5 инфицинарих короном у протеклих седам дана на 100.000 становника, у петак била на 26. месту у Европи, читаве 24 позиције испод Данске која је прва, од 1. фебруара, укинула антиковид мере, и сада има 5.125 инфицираних за седам дана на 100.000 становника.

Код нас мере постоје углавном „само на папиру“, па Кризни штаб, чије је заседање незванично најављено за следећу недељу, ако би доносио такву одлуку, формално може да укине само оно што се у пракси ионако углавном не поштује. Холандија је најавила „повратак у нормалу“ од 25. фебруара, Аустрија од 1. марта, Немачка 20 дана касније…

Нама суседна Аустрија, рецимо, тренутно је 10. у Европи са 2.447 просечно инфицираних за седам дана на 100.000 становника, а по истим параметрима Словенија је на 11. месту. Бројеви новоинфицираних су, и поред смиривања ситуације, у готово свим земљама још вишеструко већи него када су се земље затварале пред налетом ковида, а СЗО упозорава да се епидемија помера ка истоку Европе.

Са 6.298 инфицираних за последња 24 сата, и падом броја хоспитализованих, Србија сада има значајно мирнију ситуацију. Број умрлих је још висок, што је уобичајено за крај таласа – у петак их је било 62. Ако се и буде повећавао број новоинфицираних, што би могло да се догоди после празника, епидемиолози не очекују да ће број позитивних тестова премашити 10.000 дневно. Чињеница је, међутим, да још рачунају да кроз здравствени систем пролази тек сваки трећи оболели, јер због благих симптома већина не долази код лекара. Процена је да је сад сваки 10. инфицирани заражен делта сојем.

Доктор Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор вакциналног пункта на Београдском сајму, каже да и даље постоји велики притисак на примарну здравствену заштиту.

– Ако смо у јануару имали више од 350.000 инфицираних особа, у фебруару готово 200.000, тај тренд је смањен за око 20 одсто. Број позитивних пацијената, у односу на прве прегледе, који је у јануару био и 70 одсто, сада је спуштен на 40 процената – каже др Бекић.

Извор: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни ручак за 2 особе: Спремите хрскаве и здраве филете! За цео оброк потребно је само 300 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК „Торник“ на Триглаву

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други круг завршног испита за осмаке 17. 18. и 19. августа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србијо, имаш нову шампионку Европе! Млада Миа се угледа на Новака, кренула је његовим стопама суровом доминацијом

ОГЛАСНА ТАБЛА