OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Na današnji dan poginuo je najveći Srbin među komunistima!

Zvanično, rezultati istrage kažu da se Krcunov automobil, koji mu je dodeljen baš pred polazak na na sresku konferenciju Saveza komunista Srbije, zbog velike kiše proklizao po blatu.

Na današnji dan pre 55 godina dogodila se misteriozna saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo tadašnji predsednik srpske vlade Slobodan Penezić Krcun.

Krcun je bio i nekadašnji načelnik Ozne i bivši predsednik Izvršnog veća Srbije. Poginuo je 6. novembra 1964. u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, u blizini sela Šopić kod Lazarevca.

Tog dana, se uputio na sresku konferenciju Saveza komunista u Titovom Užicu. Zajedno s Krcunom tad je poginuo i Svetolik Lazarević Laza.

Krcunova smrt ostala je pod velom misterije pošto zvanična verzija o nesreći nikada nije prihvaćena, a vladalo je mišljenje da je nesreću iscenirao lično predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito.

Iz tog vremena je i vic koji se naširoko prepričavao, a koji glasi: “Saopštavaju Titu da je Krcun poginuo, a on pogleda na sat i upita: ‘Šta, već je pola dva?“.

Zvanično, rezultati istrage kažu da se Krcunov automobil, koji mu je dodeljen baš pred polazak na na sresku konferenciju Saveza komunista Srbije, zbog velike kiše proklizao po blatu. Vozač je, naime izgubio kontrolu i sleteo sa puta, i pri brzini od 130 kilometara na čas udario u drvo.

Odmah posle pogibije, tela Slobodana Penezića Krcuna i Svetolika Lazarevića Laze, su bila preneta u Beograd i izložena u zgradi Savezne Skupštine, gde su im brojne društveno-političke, boračke i vojne delegacije, kao i građani u mimohodu odlali počast.

Sahranjeni su 8. novembra, jedan pored drugog, u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.

(Espreso.rs / Mondo)

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Opština Čajetina jedina u Srbiji povećala budžet pre kraja godine

Oglasna Tabla

U ZC Užice zaposleno 268 zdravstvenih radnika

Oglasna Tabla

U Krčagovu hospitalizovano 78 pacijenata, u užičkoj bolnici pet

Oglasna Tabla

Preminuo mitropolit Amfilohije

Oglasna Tabla

Građani Srbije od 1. novembra u Grčku pod određenim uslovima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza – 30. oktobar

Oglasna Tabla

Povišica prosvetnim radnicima u januaru 2021.

Oglasna Tabla

Roditelji, bez brige: Nauka pokazala da vrtići nisu izvor zaraze virusa korona

Oglasna Tabla

Dr Nestorović: „Istina o koroni će isplivati, to je apsolutno politička stvar“

Oglasna Tabla