OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Na današnji dan poginuo je najveći Srbin među komunistima!

Zvanično, rezultati istrage kažu da se Krcunov automobil, koji mu je dodeljen baš pred polazak na na sresku konferenciju Saveza komunista Srbije, zbog velike kiše proklizao po blatu.

Na današnji dan pre 55 godina dogodila se misteriozna saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo tadašnji predsednik srpske vlade Slobodan Penezić Krcun.

Krcun je bio i nekadašnji načelnik Ozne i bivši predsednik Izvršnog veća Srbije. Poginuo je 6. novembra 1964. u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, u blizini sela Šopić kod Lazarevca.

Tog dana, se uputio na sresku konferenciju Saveza komunista u Titovom Užicu. Zajedno s Krcunom tad je poginuo i Svetolik Lazarević Laza.

Krcunova smrt ostala je pod velom misterije pošto zvanična verzija o nesreći nikada nije prihvaćena, a vladalo je mišljenje da je nesreću iscenirao lično predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito.

Iz tog vremena je i vic koji se naširoko prepričavao, a koji glasi: “Saopštavaju Titu da je Krcun poginuo, a on pogleda na sat i upita: ‘Šta, već je pola dva?“.

Zvanično, rezultati istrage kažu da se Krcunov automobil, koji mu je dodeljen baš pred polazak na na sresku konferenciju Saveza komunista Srbije, zbog velike kiše proklizao po blatu. Vozač je, naime izgubio kontrolu i sleteo sa puta, i pri brzini od 130 kilometara na čas udario u drvo.

Odmah posle pogibije, tela Slobodana Penezića Krcuna i Svetolika Lazarevića Laze, su bila preneta u Beograd i izložena u zgradi Savezne Skupštine, gde su im brojne društveno-političke, boračke i vojne delegacije, kao i građani u mimohodu odlali počast.

Sahranjeni su 8. novembra, jedan pored drugog, u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.

(Espreso.rs / Mondo)

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kupanje na bazenu nije nebezbedno, ukoliko se održava fizička distanca

Oglasna Tabla

Zelene površine Čajetine i Zlatibora u najlepšem izdanju

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 4. jul

Oglasna Tabla

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Epidemija koronavirusa – umrlo 11 pacijenata, još 309 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Kuvekalović: Akontna cena vilameta 200, prva klasa mađarske sorte fertodi 210 dinara

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

Kako je Švedska profitirala od izbegavanja karantina

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla