ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Музички динар“ и на мобилне телефоне

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Мобилни телефон, али и лаптоп и десктоп рачунари, као и таблети од сада су на листи уређаја за које постоји обавеза плаћања посебне накнаде по основу ауторских и сродних права
Поједностављено речено – и на ове техничке уређаје плаћаће се „музички динар“, односно ауторске накнаде. За сада је сигурно само да ће накнаду плаћати произвођачи и увозници. У ком проценту – још није познато.

Влада Србије усвојила је допуне и измене Уредбе о утврђивању листе техничких уређаја и предмета за које постоји обавеза плаћања посебне накнаде носиоцима ауторског и сродних права. Нова уредба је 21. априла објављена у Службеном гласнику и на снагу ступа осам дана од дана објаве.

Изменама се број уређаја на које се односи ова уредба увећава, па су на списку сада и: уређаји са интегрисаним хард диском – десктоп рачунари, лаптопови, ТВ са хард диском, ДВД плејер са могућношћу снимања и са хард диском, Блу-раy плејер са могућношћу снимања и са хард диском, затим таблети, али и – паметни телефони.

У Организацији музичких аутора Србије СОКОЈ за портал Н1 кажу да је плаћање такозване посебне накнаде коју плаћају увозници и произвођачи уређаја и празних носача звука слике и текста уобичајено у већини држава Европске уније, па и у нашем окружењу.

„Реч је о земљама у којима постоји развијена свест о ауторском и сродним правима, па се ова накнада наплаћује већ деценијама уназад“, истичу у СОКОЈ.

Та пракса, наводе у овој организацији, постоји дуже време и у Србији.

„Допуна листе, коју је својом Уредбом донела Влада, практично значи да је листа осавремењена и да су на њу додати нови уређаји и празни носачи звука слике и текста“, наводе у СОКОЈ.

Обвезници плаћања ове накнаде су увозници и произвођачи уређаја и носача звука, слике и текста.

„Они ће ову накнаду плаћати на основу обрачуна и фактуре, коју ће им испостављати СОКОЈ, који ту прикупљену накнаду, када је наплати, даље дели са другим ауторским и сродним организацијама за колективно остваривање права аутора и носилаца сродних права, а на основу споразума са тим организацијама“, истичу саговорници портала Н1.

Како за ове нове уређаје и носаче звука, слике и текста у постојећој тарифи (Тарифа за остваривање права на посебну накнаду, прим. нов.) нема утврђеног износа накнаде – она ће, истичу у СОКОЈ, бити утврђена у наступајућем периоду.

„У овом тренутку СОКОЈ нема и не може да има информацију да ли ће обвезници плаћања ове накнаде, исту превалити на крајњег купца или ће свој додатни трошак, а у вези са овом својом обавезом, покрити из сопствене зараде“, одговорили су из СОКОЈ на питање портала Н1.

Колика је накнада за друге уређаје

Иако тарифа за уређаје додате у нову уредбу још није објављена, ако је судећи по важећем пропису – могли бисмо да очекујемо да накнада буде један одсто.

Наиме, према важећој Тарифи за остваривање права на посебну накнаду, коју доноси Завод за интелектуалну својину Републике Србије, износи ове накнаде крећу се од један до три одсто. Један одсто за уређаје, три одсто за готово све празне носаче звука, слике и текста.

Тако се најнижи проценат обрачунава на цену (продајну без ПДВ за произвођаче, набавну за увознике – што укључује и плаћену царину) УСБ флеш драјва, скенера, штампача, видео рекордера… Док се три одсто ове накнаде плаћа на компакт дискове, Блуе Раy дискове, али и на готово заборављене аудио касете и видео касете, на пример.

„Као вредност празних носача звука, слике и текста са листе Владе који се производе у Републици Србији узима се њихова продајна цена без пореза на додату вредност при првој продаји, а кад се празни носачи звука, слике и текста са листе Владе увозе у Републику Србију, као њихова вредност узима се њихова набавна цена прерачуната у динаре по курсу на дан њиховог царињења, увећана за царину“, наводи се у Тарифи за остваривање права на посебну накнаду из 2017. године.

Исто тако рачуна се и основица за обрачун накнаде за уређаје са листе Владе Србије.

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА