ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Muzej „Staro selo“ Sirogojno: Program za leto 2020.

S obzirom na situaciju uzrokovanu pojavom pandemije virusa COVID-19 koja je zaustavila većinu aktivnosti u svim oblastima , Muzej na otvorenom ,,Staro selo,, Sirogojno delimično je izmenio plan rada za 2020. godinu u skladu sa finansijskim kapacitetima usled izmenjenih okolnosti. Ipak, posetioce ovog atraktivnog lokaliteta u julu i avgustu očekuje mnoštvo lepih dešavanja.

U Muzeju na otvorenom ,,Staro selo,, Sirogojno privode se kraju poslovi fotografisanja muzejskih eksponata u digitalnom obliku i izrada crno-bele fotografije za inventarnu kartoteku. Takođe, toku je izrada rešenja o utvrđivanju kulturnih dobara za eksponate muzejske postavke i digitalizacija muzejske zbirke, a nastavlja se sa hitnim konzervatorskim radovima na objektima u kompleksu Muzeja.

„Muzej ima 50 drvenih objekata. Ove godine je u planu renoviranje šest objekata. To su mlekari u prvom i drugom domaćinstvu, osobina u drugom, pekara i salaš u prvom, i zgrada depoa koja je i najveća među zgradama. Nadam se da ćemo ove godine uspeti da ih dovršimo, a u narednoj godini, po prioritetima – koliko je koji objekat ugrožen, nastavimo,“ rekla je za Zlatibor pres Svetlana Ćaldović, direktorka Muzeja „Srtaro selo“ Sirogojno.

Tokom juna i jula planirane su izložbe iz umetničkog fonda Muzeja, a u drugoj polovini avgusta izložba Međunarodne dečije kolonije ,,Jagart,, u saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Priboja. U obeležavanju dana Muzeja i muzejska slava Ognjena Marija 30.jula – ove godine akcenat će biti stavljen na obeležavanju 40 godina od početka gradnje Muzeja. Planirana je i promocija monografije o Dobrili Smiljanić, čiji je izdavač Muzej, kao i prigodna izložba i kulturno umetnički program. Kao i svake godine planira se obeležavanje praznika Vidovdan, Ivanjdan, Petrovdan, angažovanjem domaćica na oživnjavanju muzejske postavke i rekonstrukciji običaja uz animiranje posetilaca tradicionalnim načinom privređivanja. Po 10. put ove godine održaće se Vašar starih zanata 02.avgust, kao i 10. Muzički festival ,,Svet muzike“- 08.avgusta. Od ove godine, takođe u avgustu, Muzej uvodi novi sadržaj.

„To su muzičke radionice sa Biljom Krstić i orkestrom „Bistrik“. Na radionicama koje će biti šarenolike učestvovaće mladi ljudi a učestvovaće i umetnici koji se pored svog osnovnog posla, recimo glume, bave i zanimljivim hobijima, npr. vezom ili nekim drugim starim zanimanjem. Oni će imati priliku da se na tim radionicama koje su, pre svega, muzičke, predstave i u tom drugom domenu.“

Zbog izmenjenog finansijskog plana, Međunarodna kolonija konzervatora, restauratora i muzejskih radnika odlaže se za narednu godinu , a ove godine biće izrađen Informator kolonije od 2016. do 2019.godine koji je namenjen kako učesnicima Kolonije, tako i zainteresovanim posetiocima.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама