OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Muzej „Staro selo“ Sirogojno: Program za leto 2020.

S obzirom na situaciju uzrokovanu pojavom pandemije virusa COVID-19 koja je zaustavila većinu aktivnosti u svim oblastima , Muzej na otvorenom ,,Staro selo,, Sirogojno delimično je izmenio plan rada za 2020. godinu u skladu sa finansijskim kapacitetima usled izmenjenih okolnosti. Ipak, posetioce ovog atraktivnog lokaliteta u julu i avgustu očekuje mnoštvo lepih dešavanja.

U Muzeju na otvorenom ,,Staro selo,, Sirogojno privode se kraju poslovi fotografisanja muzejskih eksponata u digitalnom obliku i izrada crno-bele fotografije za inventarnu kartoteku. Takođe, toku je izrada rešenja o utvrđivanju kulturnih dobara za eksponate muzejske postavke i digitalizacija muzejske zbirke, a nastavlja se sa hitnim konzervatorskim radovima na objektima u kompleksu Muzeja.

„Muzej ima 50 drvenih objekata. Ove godine je u planu renoviranje šest objekata. To su mlekari u prvom i drugom domaćinstvu, osobina u drugom, pekara i salaš u prvom, i zgrada depoa koja je i najveća među zgradama. Nadam se da ćemo ove godine uspeti da ih dovršimo, a u narednoj godini, po prioritetima – koliko je koji objekat ugrožen, nastavimo,“ rekla je za Zlatibor pres Svetlana Ćaldović, direktorka Muzeja „Srtaro selo“ Sirogojno.

Tokom juna i jula planirane su izložbe iz umetničkog fonda Muzeja, a u drugoj polovini avgusta izložba Međunarodne dečije kolonije ,,Jagart,, u saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Priboja. U obeležavanju dana Muzeja i muzejska slava Ognjena Marija 30.jula – ove godine akcenat će biti stavljen na obeležavanju 40 godina od početka gradnje Muzeja. Planirana je i promocija monografije o Dobrili Smiljanić, čiji je izdavač Muzej, kao i prigodna izložba i kulturno umetnički program. Kao i svake godine planira se obeležavanje praznika Vidovdan, Ivanjdan, Petrovdan, angažovanjem domaćica na oživnjavanju muzejske postavke i rekonstrukciji običaja uz animiranje posetilaca tradicionalnim načinom privređivanja. Po 10. put ove godine održaće se Vašar starih zanata 02.avgust, kao i 10. Muzički festival ,,Svet muzike“- 08.avgusta. Od ove godine, takođe u avgustu, Muzej uvodi novi sadržaj.

„To su muzičke radionice sa Biljom Krstić i orkestrom „Bistrik“. Na radionicama koje će biti šarenolike učestvovaće mladi ljudi a učestvovaće i umetnici koji se pored svog osnovnog posla, recimo glume, bave i zanimljivim hobijima, npr. vezom ili nekim drugim starim zanimanjem. Oni će imati priliku da se na tim radionicama koje su, pre svega, muzičke, predstave i u tom drugom domenu.“

Zbog izmenjenog finansijskog plana, Međunarodna kolonija konzervatora, restauratora i muzejskih radnika odlaže se za narednu godinu , a ove godine biće izrađen Informator kolonije od 2016. do 2019.godine koji je namenjen kako učesnicima Kolonije, tako i zainteresovanim posetiocima.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Zlatiborskom okrugu 13, u Užicu 7 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Konačnu odluku o policijskom času doneće Krizni štab u naredna dva dana

Oglasna Tabla

Poginuo radnik u Požegi prilikom montaže rendgen aparata

Oglasna Tabla

Počelo asfaltiranje Ulice Ive Andrića

Oglasna Tabla

„Čigota“ na Zlatiboru ulazi u kovid sistem, ispomoć bolnici u Užicu

Oglasna Tabla

Epidemija jača od tradicije: Otkazan Dragačevski sabor trubača u Guči

Oglasna Tabla

Drugi javni poziv za podelu besplatnih komopstera građanima Užica

Oglasna Tabla

Agencija za zaštitu životne sredine: Zlatibor kao preporuka osobama sklonim alergijama

Oglasna Tabla

Predrag Kon: Situacija u vezi s epidemijom koronavirusa u Beogradu popravlja

Oglasna Tabla