ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

MUP pozvao građane da što pre podnesu zahteve za nove oružne listove! Kazne do 150.000 dinara

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je još jednom građane koji u prethodne četiri godine nisu podneli zahtev za zamenu isprava o oružju da to što pre učine, jer zakonski rok ističe 5. marta.

Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici MUP prema mestu prebivališta, a svi zahtevi koji budu podneti do 5. marta biće uzeti u razmatranje uz mogućnost da, ukoliko dokumentacija nije potpuna, ona naknadno bude dopunjena – poručuju iz MUP.

Zakonom o taksama iz decembra prošle godine, kako podsećaju u MUP, iznos taksa za izdavanje oružnih listova je prepolovljen. Tako sada za izdavanje oružnog lista sa čipom, u koji se unose podaci o registrovanom oružju sa olučenim cevima, ona iznosi 2.800, dok je za oružje sa neolučenim cevima 1.330 dinara.

Zakon o oružju i municiji je počeo da se primenjuje 2016. i prvi rok za zamenu isprava bio je 5. mart 2019, da bi izmenama zakona bio produžen na 5. mart ove godine. Procenjuje se da oko 580.000 vlasnika ima 900.000 komada oružja, međutim, do sada je tek 164.000 preregistrovano.

Zorica Subotić, predsednik Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, smatra da je kampanja kojom policija podseća ljude da treba da izvade nove oružne listove trebalo da bude intenzivna u poslednjih pola godine.

Preregistracija nije ništa drugo nego zamena oružnih listova, koji su bili neoročeni, za čipovana dokumenta, koja su sada oročena na 10 godina, pod uslovom da na pet godina prođete specijalizovani lekarski pregled – objašnjava Subotićeva, i dodaje da na jednom čipu može biti registrovano do 10 komada oružja.

Osim toga, postoji i kolekcionarska dozvola, čiji vlasnici, za razliku od ostalih, mogu nabavljati oružje bez prethodnog odobrenja MUP. Ona veruje da je reč “preregistracija” napravila zbrku. NAOS takođe ima primedbe u vezi sa različitim rokovima za izdavanje oružnog lista i lekarskog pregleda.

Njihova primedba je i to što vlasnici oružja plaćaju porez na korišćenje i upotrebu dobara pod istim uslovima kao i vlasnici vazduhoplova, plovila i automobila. Visoki porezi plus takse za preregistraciju doveli su do toga da mnogi vrate oružje koje su imali. Podaci MUP pokazuju da je lane vraćeno 28.900 komada.

KAZNA DO 150.000 DINARA

U NAOS se nadaju da će država ipak produžiti rok za preregistraciju, a zakon kaže da onima koji zadrže neregistrovano oružje može da sledi kazna do 150.000 dinara i oduzimanje pištolja i pušaka.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице

Још један паклени дан – назире ли се крај овом низу како бисмо лакше дисали

Објављене нове цене горива

СРЦЕ Ужице: Власт не може да објасни разлику од 2075 бирача више на локалним изборима

Данас је Петровдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Црвено упозорење – врели дани и тропске ноћи све до 20. јула, данас до 40 степени

Данас још топлије, црвени метео-аларм у целој Србији