26.1 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Muke za užičke ribolovce: Za dozvole na svim vodama trebaće 27.000 dinara

Ribolovci iz Užica, ako naredne godine žele da pecaju na svim jezerima u bližoj i široj okolini grada, moraće dobro da odeše kesu i zadovoljstvo na vodi plate mnogo skuplje nego njihove kolege u ostalim delovima Srbije.

 Pre nekoliko dana puštena je u prodaju republička dozvola za sportski ribolov za 2018. koja važi svuda Srbiji, sa izuzetkom voda u Nacionalnom parku Tara, Rezervatu prirode Uvac, Parku prirode Zlatibor i Ovčar Banji. A sva ta zaštićena područja, sa posebnim režimom, nalaze u prečniku od 50 do 80 kilometara od grada i kao najbliža su i najdostupnija užičkim ribolovcima.

Za posebnu dozvolu u NP Tara, gde se peca na jezerima Zaovine i Perućac godišnja dozvola je 4.000 dinara. Isto toliko trebaće za rekreativni ribolov na delu Crnog Rzava i jezeru Ribnica koji su potpali pod Park prirode Zlatibor. Takođe 4.000 je i dozvola za Ovčar Banju.

Jezero Ribnica u sastavu Parka prirode Zlatibor, dozvola za pecanje 4.000 dinara
Foto: V. Lojanica / RAS SrbijaJezero Ribnica u sastavu Parka prirode Zlatibor, dozvola za pecanje 4.000 dinara

Dozvola je još skuplja za jezerima na Uvcu. Za pecanje na Uvačkom, Zlatarskom i Radojinjskom jezeru potrebno je još 5.000 dinara.

Zlatarsko jezero: Za pecanje u Rezervatu Uvac dozvola je 5.000 dinara
Foto: Ž. Dulanović / RAS SrbijaZlatarsko jezero: Za pecanje u Rezervatu Uvac dozvola je 5.000 dinara

Uskoro se očekuje da kanjon Đetinje, bude proglašen predelom posebnih odlika, pa će kao takav iziskivati posebnu dozvolu koja će koštati 4.000 dinara.

Tako će Užičanima, željnim pecanja na svim vodama u blizini grada, trebati čitavih 27.000 dinara samo za dozvole. Za 6.000 dinara moći će da pecaju na Timoku, Južnoj Moravi, Savi, Dunavu, Tisi, ali ne i u svojoj okolini.

Najbliže Užicu je jezero Vrutci na kome važi republička dozvola, ali od naredne godine i novo pravilo – „zabranjeno je upotreba industrijskih primamljivača ribe koji sadrže veštačke boje i aditive“. Obrazloženje je da Vrutci služe za vodosnabdevanje, ali konkretnijeg objašnjenja zašto je uveden novi režim prihranjivanja ribe na Vrutcima nema.

Na jezeru Vrutci zabranjeno korišćenje aromatizovane prihrane
Foto: V. Lojanica / RAS SrbijaNa jezeru Vrutci zabranjeno korišćenje aromatizovane prihrane

Ovim se ispostavilo da će užički ribolovci sa republičkom dozvolom od jezera „opušteno“ moći da pecaju samo na Gružanskom jezeru kod Knića, i Potpeć kod Priboja, a oba su udaljena skoro 100 kilometara od Užica. Od atraktivnih reka u okolini grada na kojima se može loviti ostali su Drina i Lim, ali na kojima je, kao salmonidnim vodama, zabranjeno pecanje na crva, i Zapadna Morava zbog zađenosti ne previše zanimljiva Užičana.

Ribolovci iz svih krajeva Srbije tako će za 6.000 dinara moći da pecaju na svim vodama u širokom okruženju, a Užičanima će trebati 27.000.

Izvor:blic.rs/Vladimir lojanica/naslovna Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dama koja veruje da je upoznala sve boje života – Bojana Nešić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla

Moguće povećanje plata u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

Oglasna Tabla