8.1 C
Uzice
октобар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

MOŽE GONDOLA NA ZLATIBORU, ALI PO ZAKONU

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odbacilo je danas navode predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da to ministarstvo sprečava izgradnju gondole na Zlatiboru.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odbacilo je danas navode predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da to ministarstvo sprečava izgradnju gondole na Zlatiboru.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka Zorana Mihajlović je više puta rekla da podržava taj projekat, ali da on mora biti realizovan uz poštovanje zakona.

Po svim zahtevima opštine Čajetina, odnosno preduzeća koje će graditi gondolu postupano je u najkraćim rokovima po dostavljanju uredne dokumentacije.

Ministarstvo je do sada opštini Čajetina i preduzeću koje bi trebalo da gradi gondolu izdalo lokacijske uslove za ovaj projekat, a dobijen je i izveštaj Revizione komisije.

„Ne postoji nikakva opstrukcija ministarstva kad je reč o projektu gradnje gondole na Zlatiboru, već smo po svakom zahtevu opštine Čajetina postupali u zakonskim rokovima“, kažu u ministarstvu.

Upozoravaju da je prema važećem zakonodavstvu, izvođenje građevinskih radova bez građevinske dozvole je krivično delo bespravne gradnje, koje je sankcionisano Krivičnim zakonom Srbije.

Takođe, navode da građevinska dozvola za ovaj projekat nije izdata, jer opština Čajetina i preduzeće koje bi trebalo da gradi gondolu nisu ni podneli zahtev za izdavanje građevinske dozvole.

S druge strane, predsednik opštine Čajetina navodi da „građevinsku dozvolu ne može da dobije dok ministarstvo ne reši problem vlasništva nad delom zemljišta iznad kog treba da prođe trasa buduće gondole“.

Po zakonu, jedan od dokaza koji mora da se priloži uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole jeste dokaz o odgovarajućem pravu na građevinsko zemljište na kom će objekat biti građen, podsećaju u ministarstvu.

Napominju da je prema lokacijskim uslovima koje su dobile opština Čajetina i firma koja bi trebalo da gradi gondolu predviđena mogućnost izgradnje po fazama.

Tako je moguće, što znaju i nadležni u opštini Čajetina, da se građevinska dozvola izda i za izgradnju dela objekta za koji su rešeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu. Ukoliko postoji zemljište na kome je opština Čajetina upisana kao vlasnik na kom se može izgraditi gondola, mogu podneti zahtev za izdavanje građevinske dozvole za tu fazu, nezavisno od ostalih delova“, ističu u ministarstvu.

Zemljište za koje je ministarstvo poništilo sopstveno rešenje i predvidelo svojinu na tom zemljištu u korist Republike Srbije predstavlja deo zemljišta potrebnog za izgradnju gondole.

Do okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom ili na drugi način rešenog pitanja utvrđivanja prava svojine na tom zemljištu u korist Republike Srbije, koja bi ga u daljem postupku prenela bez naknade na opštinu Čajetina, nije moguće izdavati građevinsku dozvolu.

I pored najbolje volje da pomogne u realizaciji gradnje gondole, ministarstvo ne može da utiče na rad Upravnog suda, već samo može da sve zahteve rešava u skladu sa zakonom, zaključeno je u saopštenju ministarstva.

Izvor: Tanjug

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla