Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Mora se razmišljati i o ograničenju kretanja za Novu godinu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da će sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje, ali i o eventualnom uvođenju novih, do toga da se mora razmišljati i o ograničenju kretanja za Novu godinu.

Kon je rekao za televiziju Prva da će biti novih mera na granicama, samo je tehničko pitanje kako će se to sprovesti.

Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine i „zato čovek mora da razmišlja o ograničenju kretanja“. Kon je rekao da odgovorni za mere traže balans, ali da očigledno nisu našli dovoljno načina da ubede ljude da razmišljaju drugačije.

Ovo je vreme herojstva medicinskog sektora. Paralelan se život vodi – u jednom je ratno stanje, a postoje i oni koji beže od toga, koji žele da po svaku cenu žive normalu. I tu balans treba pronaći, objasnio je Kon.

Rasprodaja za „crni petak“ je pokazala kolika je potreba ljudi da pobegnu od svega, opuste se i priušte sebi nešto, predočio je on.

Kon je rekao da brojevi na dnevnom nivou opadaju prethodnih dana, ali da je još više prijema, nego otpusta iz bolnica.

Bez obzira što je veliki ventil bolnica u Batajnici, još se pacijenti iz Beograda leče u drugim gradovima Srbije, napomenuo je Kon i upozorio da je Srbija na granici izdržljivosti čitavog zdravstvenog sistema.

Mora da se razume da kada zdravstveni sistem kolabira tada raste smrtnost. Mi po pitanju smrtnosti ne bismo smeli da se osećamo toliko loše, a to je najvažnije. To će vrlo temeljno kasnije da se analizira, rekao je Kon.

Ovo što sada funkcioniše sa razmenom kadra u medicinskom sistemu može da se poredi jedino sa ratnim stanjem. Kon je ocenio da je vrlo slična situacija bila u martu, kao i sada, idealna za prenos virusa, te da su se videli efekti vanrednog stanja.

„Jasno je nama da je to najefektivnija mera. Da li ćemo pribeći tome, to zavisi, mi insistiramo da se sve mere poštuju, kao što je zabrana okupljanaja više od pet osoba, rekao je Kon i naveo da medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako toga ne bude onda država mora da insistira na merama da se to sprovede“.

Govoreći o vakcini protiv kovida-19, Kon je rekao da je prioritizacija jako dobra, te da kad vakcinacija ne ide po grupama brzo, potrebno je pustiti i ostale da se vakcinišu.

Kon je izneo nadu da će Srbija tokom sledeće godine izaći iz epidemije.

Sa tom vakcinom će biti lakše, ali i bez te vakcine ćemo izaći iz ovog problema. Ono što je jako bitno, da vakcinom što je moguće više podignemo kolektivni imunitet, jer je to najvažnije, rekao je on i ponovio da se i dalje moraju nositi maske.

„Ne smemo dozvoliti sebi da se opustimo i pravimo se da virusa nema, to nije mudro već velika greška“, rekao je Kon za TV Prva.

Izvor: rs.n1info.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА