31.4 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA ZANIMLJIVOSTI

MOKRA GORA : NOSTALGIJOM KROZ VREME

Mokra Gora

“Izvolite u voz, polazimo“, obraća se putnicima kondukter u davnašnjoj uniformi na početnoj stanici uske pruge, odakle muzejski “ćira“ kreće u vožnju planinskim padinama. I začas je voz pun turista iz Japana, Nemačke, Rusije, Švajcarske, sa raznih strana sveta. A svi nasmejani i zadovoljni tek što je lokomotiva zakloparala. Ovakvi prizori – biserno čisti vodotokovi i izdašni izvori, prelepa  odmorišta u brdima opasanim četinarima, trasa čudesne pruge nalik osmici – uvek ih uzbuđuju i iznova ovde dovode.

Reč je o Mokroj Gori, naravno, i putovanju muzejskom železnicom “Nostalgija“ koja vozi strmim stranama Šargana i kanjonom Rzava, sve do Drine. Jedinstvenoj atrakciji naših prostora, uskom koloseku lepote i zadovoljstva. Putuje planinom i nizijom neumorni mokrogorski “ćira“, strogo poštujući red vožnje, sa vremešnim a uređenim vagonima uvek punim ljubitelja muzejske železnice. Preko Šargana “osmicom“ savladava 300 metara nadmorske visine, prelazi 10 mostova i kroz 22 tunela, ukupno 16,5 kilometara u jednom pravcu. Od Mokre Gore ka Višegradu “ćira“ ide kanjonom Rzava, prelazi državnu granicu i spušta se nadomak ćuprije na Drini, prelazeći deonicu dugu dvadesetak kilometara, sa devet tunela i 12 mostova.

Uz železnicu posebnu čar celom kraju daje i Drvengrad Emira Kusturice, naselje tradicionalnih zdanja i visokog komfora na brdu Mećavnik. Sve je u ovom drvenom gradu zanimljivo i neobično, kao i filmovi slavnog reditelja: od vrhunskih umetničkih sadržaja, preko smeštaja za najzahtevnije, bazena, skijališta i sportskih terena do objekata narodnog graditeljstva, jela iz bakine kujne i čuvanja žive tradicije ovog kraja.

izvor : westserbia.org

output_sm3ln4

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vozio sa 4,14 promila alkohola

Oglasna Tabla

Dženan Lončarević na Kraljevom trgu

Oglasna Tabla

Pita od spanaća i krompira: Lagano jelo koje može biti posno

Oglasna Tabla