9.7 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Moguća saradnja užičkih poljoprivrednika i nemačke kompanije u proizvodnji kornišona

Na današnjoj prezentaciji u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Užice poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada imali su priliku da u sklopu programa koji realizuje Poljoprivredna stručna služba razgovaraju sa predstavnicima nemačke kompanije Karl kuehne koja se bavi koopercijom i proizvodnjom industrijskih krastavaca kornišona.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić je istakao da je Grad Užice poučen pozitivnim iskustvom koje ova kompanija ima u Sremskoj Mitrovici zainteresovan da pruži podršku kako poljoprivrednim proizvođačima tako i nemačkim partnerima kako bi se ovaj koncept razvio u Užicu.

Da bi ovaj koncept zaživeo potrebno je da se dovoljan broj poljoprivrednih proizvođača zainteresuje za ovakav oblik saradnje. Po rečima direktora PSSS Užice Ljubodraga Pantelića do sada je proizvodnja kornišona u užičkom kraju bila nestabilna jer su cena i tržište bili nesigurni i promenljivi a sa ovim konceptom bi se taj problem rešio.

„Nemačka kompanija je zainteresovana da sarađuje sa koperantima koji uzgajaju kornišone na 2 hektara što znači da bi 20 proizvođača sa po 10 ari imalo mogućnost da se bavi ovom vrstom povrtarske proizvodnje“, rekao je Pantelić.

Generalni menadžer ove kompanije u Srbiji Sebastijan Kajnel je istakao da kompanija već četiri godine posluje u Bosni a od prošle godine i u našoj zemlji u Sremskoj Mitrovici. Cilj je da se proizvodnjom bave manja porodična gazdinstava na površinama 5-10 ari kako bi u krugu porodice mogli uspešno da obrade zasad.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla