6.3 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Mobilnom klinikom do teško dostupnih pacijenata (VIDEO)

POŽEGA – Lekar Ruskog ministarsva za vanredne situacije Viktor Belinski sa timom požeškog medicinskog osoblja obilazi i pregleda pacijente u mahom teško dostupnim požeškim selima. Obilasci su deo projekta “Ruska humanitarna misija”, a nakon završetka misije mobilna klinika će ostati na korišćenje Domu zdravlja Požega.

Do Vojke i Veselina Jovićević iz požeškog sela Otanj klinika je stigla lošim, od kiša izlokanim makadamskim putem. Do njih mora sanitetetsko vozilo, jer drugačije ne mogu do doktora. Vojka je skoro nepokretna, a Veselin boluje od Parkinsa.

„Ne mogu da se krećem,  pre dvadeset godina sam imala prvi šlog. Deda se izgubi, padne, mora unuk da zove hitnu da dođe. Znaš kad ne možeš nikud, niti s kim, niti s čim“, žali se Vojka.

U misiji obilaska pacijenata po požeškim selima doktori pregledaju besplatno, bez obzira da li pacijenti imaju zdravstvenu knjižicu ili ne, dele savete, terapije i preporuke. Za četiri dana mobilna klinika je prešla 400 kilometara i pregledala više od 300 pacijenata i najčešće bolesti koje se dijagnostifikuju su bolesti krvnog sistema i disajnih organa.

„Mi smo više tu da detektujemo pacijente koji vrlo retko ili skoro nikada ne odlaze kod lekara i kojima zdravstvena zaštita nije dostupna. Sretali smo pacijente koji po 20 godina nisu išli lekaru i svi su dobili upute da se jave na dalju dijagnostiku“, kaže zamenica koordinatora projketa Ruska humanitarna misija Tanja Luković.

Mobilna klinika obići će još oko 600 pacijenata u tridesetak sela, a nakon dvonedeljnih pregleda biće predata na trajnu upotrebu Domu zdravlja Požega, kao četvrto sanitesko vozilo.

„Vozilo ima dva dela, prvi je za pregled i dijagnostiku bolesti, a u drugom je moguće obaviti hirurške intervencije na neodložnim i hitnim slučajevima. Vozilo je opremljeno savremenim medicinskim aparatima i lekovima za hitnu pomoć i lakše i teže povređenima. Najvažnije, sposobno je da savlada nepristupačan teren“, ističe doktor Belinski.

Vozilo je je vredno oko 90 hiljada evra. Inače, Ruska humanitarna misija je jedno ovakvo vozilo  u julu prošle godine predala kao poklon Domu zdravlja u Medveđi.

Izvor: zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla