Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Mobilnom klinikom do teško dostupnih pacijenata (VIDEO)

POŽEGA – Lekar Ruskog ministarsva za vanredne situacije Viktor Belinski sa timom požeškog medicinskog osoblja obilazi i pregleda pacijente u mahom teško dostupnim požeškim selima. Obilasci su deo projekta “Ruska humanitarna misija”, a nakon završetka misije mobilna klinika će ostati na korišćenje Domu zdravlja Požega.

Do Vojke i Veselina Jovićević iz požeškog sela Otanj klinika je stigla lošim, od kiša izlokanim makadamskim putem. Do njih mora sanitetetsko vozilo, jer drugačije ne mogu do doktora. Vojka je skoro nepokretna, a Veselin boluje od Parkinsa.

„Ne mogu da se krećem,  pre dvadeset godina sam imala prvi šlog. Deda se izgubi, padne, mora unuk da zove hitnu da dođe. Znaš kad ne možeš nikud, niti s kim, niti s čim“, žali se Vojka.

U misiji obilaska pacijenata po požeškim selima doktori pregledaju besplatno, bez obzira da li pacijenti imaju zdravstvenu knjižicu ili ne, dele savete, terapije i preporuke. Za četiri dana mobilna klinika je prešla 400 kilometara i pregledala više od 300 pacijenata i najčešće bolesti koje se dijagnostifikuju su bolesti krvnog sistema i disajnih organa.

„Mi smo više tu da detektujemo pacijente koji vrlo retko ili skoro nikada ne odlaze kod lekara i kojima zdravstvena zaštita nije dostupna. Sretali smo pacijente koji po 20 godina nisu išli lekaru i svi su dobili upute da se jave na dalju dijagnostiku“, kaže zamenica koordinatora projketa Ruska humanitarna misija Tanja Luković.

Mobilna klinika obići će još oko 600 pacijenata u tridesetak sela, a nakon dvonedeljnih pregleda biće predata na trajnu upotrebu Domu zdravlja Požega, kao četvrto sanitesko vozilo.

„Vozilo ima dva dela, prvi je za pregled i dijagnostiku bolesti, a u drugom je moguće obaviti hirurške intervencije na neodložnim i hitnim slučajevima. Vozilo je opremljeno savremenim medicinskim aparatima i lekovima za hitnu pomoć i lakše i teže povređenima. Najvažnije, sposobno je da savlada nepristupačan teren“, ističe doktor Belinski.

Vozilo je je vredno oko 90 hiljada evra. Inače, Ruska humanitarna misija je jedno ovakvo vozilo  u julu prošle godine predala kao poklon Domu zdravlja u Medveđi.

Izvor: zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla

Ariljci “pokorili” Kragujevac

Oglasna Tabla

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine: Deca su se vaspitavala da, pre svega, budu dobri ljudi

Oglasna Tabla

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla