OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Mnogobrojne aktivnosti školskih bibliotekara

Užice – Školski bibliotekari imaju posebno mesto i naročitu ulogu u obrazovno-vaspitnom sistemu, oni svojim neposrednim radom posebno sa učenicima, ali i nastavnicima, stručnim saradnicima, roditeljima, obogaćuju obrazovno-vaspitnu praksu, a dve Užičanke, bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“, već su poznata imena na polju školskog bibliotekarstva. Od ovoga leta imaju i nove uloge – Mirjana Radovanović Pejović je novi predsednik Društva školskih bibliotekara Srbije, a Ana Duković je novi urednik časopisa „Školski bibliotekar”.

Ana i Mirjana su učesnice mnogobrojnih seminara i konferencija u Srbiji i regionu, a posebno treba istaći da su jedine iz Srbije ikada učestvovale prošle godine na Svetskom kongresu školskih bibliotekara u Dubrovniku sa svojim stručnim radom i izlaganjem „Ko je spreman za školskog bibliotekara sa vizijom u Srbiji“ o položaju i radu školskog bibliotekara. Na stručnim skupovima uvek predstavljaju pojedine segmente delokruga svog rada, želeći da pokažu široj javnosti kako svojim metodama rada školski bibliotekar ustrajno teži da učenici, ali i ostali akteri školskog života, prepoznaju školsku biblioteku kao mesto za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

„Časopis „Školski bibliotekar”, između ostalog, teži da prikaže mnogobrojne aktivnosti školskih bibliotekara koji u školama godinama stvaraju u svojim bibliotekama prisno okruženje u kome se učenici podstiču na čitanje i učenje, na saradnju i kreativno rešavanje problema“, kaže Ana Duković.
„U svom radu školski bibliotekari , uprkos mnogobrojnim aktivnostima koje sprovode, nisu dovoljno vidljivi ni priznati, i treba da prepoznaju DŠBS kao svoje udruženje, koje će se truditi da razvije duh zajedništva, kao i da postavi nove temelje za uspostavljanje trajne saradnje među školskim bibliotekarima. Novi Upravni odbor želi da afirmiše i učini vidljivijim rad školskih bibliotekara, koji nisu u dovoljnoj meri prepoznati kao stručan i adekvatan kadar u prosvetnom sistemu Srbije, čiji rad pokreće učenike na učenje i istraživanje u ovom vremenu celoživotnog učenja“, dodaje Mirjana Radovanović Pejović.

Zajednički žele da podstaknu i osnaže kolege, školske bibliotekare, da se priključe Društvu školskih bibliotekara Srbije jer samo jedinstvenim nastupom mogu prebroditi svakovrsne teškoće sa kojima se suočavaju prethodnih nekoliko godina, kao i novonastale, usled epidemiološke situacije u svetu.

oglasnatabla.info/M. R. Pejović, M. Jevtić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Groblje Sarića Osoje dobija novu upravnu zgradu

Oglasna Tabla

Poslednje sedmice 19 novozaraženih u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Najmekša na svetu: Recept za lisnatu pogaču koja se topi u ustima

Oglasna Tabla

Uhapšeni u toku razmene droge: Pribojci osuđeni zbog heroina

Oglasna Tabla

Tragedija kod Užica: Traktorista sleteo u ambis dubok 20 metara i poginuo

Oglasna Tabla

Poznati vloger na Zlatiboru: Prvi snimak iz Srbije već ima 750 hiljada pregleda (VIDEO)

Oglasna Tabla

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano pet pozitivnih i suspektnih pacijenata na korona virus

Oglasna Tabla

Ministarstvo sufinansira energetsku efikasnost na lokalu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 29. septembar

Oglasna Tabla