Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

Друштвеним мрежама поново хара стара/нова превара на коју можете врло лако да наседнете јер поруке стижу са налога ваших пријатеља.

Неколико тинејџера који добро баратају новим технологијама, а посебно телефонима и друштвеним мрежама, већ месецима спроводи превару над корисницима Инстаграма преко чега су свакоме ко је насео украли по неколико хиљада динара.

Некима од преварених рачун је увећан за 3.000 динара, некима и више, а најгоре од свега је да се превара шири великом брзином и да је такође и велики број оних који на то наседају.

Превара се састоји у томе да преко броја телефона ови хакери провале у ваш Инстаграм профил, а онда вашим пријатељима траже малу услугу, представљајући се као ви!

„Здраво, можеш ли ми дати свој број телефона“, једна је од најчешћих првих молби коју преварени добију.

Затим их питају да ли би могли да гласају за њих како би победили на неком конкурсу и освојили награде.

„Послаћу ти код СМС-ом, а када кликнеш дајеш ми глас, је ли ти то у реду?“, био је тај главни захтев у сандучету на Инстаграму, а они који то прихвате добијали би СМС са кодом. Тај код треба да ископирају и пошаљу, а тада се аутоматски с њиховог постпејд рачуна за телефон скида новац, објаснила је једна од инфлуенсерки која је била жртва преваре.

Пошто преваре махом врше тинејџери, „зарађене“ паре махом користе да би прешли нови ниво игрице. Што је још горе, свака жртва постаје центар новог круга преваре. Свако ко пошаље број телефона ризикује да му профил буде хакован, а његови пријатељи изложени истој опасности да им скину новац. Није реткост да се клинци кад обаве свој криминални захват похвале тиме на ТикТоку или некој другој мрежи.

Шта је решење? Никако не одговарајте на овај број, блокирајте га и обавезно обавестите пријатеља с чијег је профила послата порука, јер људи чести ни не знају да да им је украден профил.

данас.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај

Невреме погодило Косјерић, вода није за пиће

Концерт Мајка Мара