ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Mnogi zbog korone razmišljaju o povratku na selo, neki krajevi su bili privlačni i pre pandemije

Epidemija koronavirusa podstakla je mnoge da razmotre mogućnost napuštanja gradske sredine i iskoriste prednosti prirode, što bi svakako dovelo do oživljavanja sela. Međutim, pojedini krajevi su i pre kovida-19 bili privlačni za život zbog pogodnosti koje imaju, ali i blizine gradu.

Pre devet godina Milivoje Vitorović odlučio je da se iz Užica doseli u Rupeljevo, koje je nedaleko od Požege. Kupio je i obnovio napušteno seosko domaćinstvo i udahnuo mu život.

„Po meni zdraviji neki život nudi se u selu i normalnije malo i sve je u neku ruku sigurnije“, kaže Milivoje Vitorović.

Doktor veterinarske medicine Veljko Milčanović ostao je trajno vezan za porodično imanje, a pored posla i u gradu, ne zanemaruje obaveze koje su sastavni deo života na selu.

„Samo iza rada stoje rezultati, stoje uspesi, sve drugo je prazna priča. Pa i na selu, na selu mora da se radi, ali je lepo i živeti i raditi. Pogotovo kad ima ljudi, kad ima druženja. Tu smo juče, prekjuče radili silažu, 10-15 ljudi, zanimljivo. Jes da se dosta radi, ali je zanimljivo“, priča Milčanović.

U pojedinim domaćinstvima obnavljaju krovove, a za Živorada Dikovića to je garant da će selo i dalje živeti. On kaže da je sve je više povratnika iz gradova.

„Jedno sto godina je krovna konstrukcija, pa odlučili smo da je promenimo, uz pomoć dece i supruge. Ovde živimo, deca su u Beogradu, ali dolaze da provedu vikende ovde“, ispričao je Diković.

Zahvaljujući tome, obnavljaju se i objekti koji imaju značaj za selo. A svečanost povodom takvih trenutaka ne može da prođe bez trubača.

Posle 35 godina dom u Rupeljevu dobio je krov. U jednom delu objekta uskoro će zaživeti proizvodnja, kao deo poslovnog prostora. Dok će u drugom delu žitelji razmatrati dalji razvoj i budućnost ovog sela.

Izvor: RTS

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа