ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Многи мали произвођачи млека неће преживети, све мање крава у Србији

Произвођачи млека у Србији тврде да су у никад лошијем положају, пред банкротом, а њихове молбе да се повећа откупна цена по литри млека остале су неуслишене и на последњем састанку који су пре неколико дана имали са откупљивачима и Министарством пољопривреде.

Млекаре им за литар млека плаћају од 32 до 44 динара по литри млека, у зависности од масноће, али они више, како тврде за Данас, не могу да зараде ни са 60 динара по литри. Са тим би били на нули.

“Тражили смо да нам дају 60 динара, плус ПДВ по литри, а оно што су они нама понудили било је неко повећање од 20 одсто од цене која је била априла прошле године. А тада се плаћало 34 до 35 динара плус ПДВ. То значи да добијемо пар динара више, то нам ништа не значи”, каже за Данас Горан Воларов из Башаида који има 90 крава музара.

С таквом понудом, како каже, толико су били потцењени да су са састанка изашли напоље.

Он је по литри у марту добио 43 динара, док је Зоран Котарац из Сланкамена, чије краве дневно произведу од 700 до 1.200 литара млека, у последњој исплати од Имлека добио 40 динара по литри.

“Број грла у Србији само се смањује, све цене расту, само откупна цена млека не расте. И то што држава даје, не треба ништа да даје, оно што ми тражимо јесте да нам се плати оно што смо зарадили”, каже Котарац.

Он напомиње да без 60 динара они не могу да произведу литар млека, да га концентрат до скора коштао 44 динара плус ПДВ, а да је сада 53 динара плус ПДВ.

“С ценом од 55 до 60 динара били бисмо на нули, овако смо на губитку. Цена млека је пре десет година била 32 до 33 динара, сада добијамо 40 динара и то не сви и даље се од неких произвођача узима за мање. А све остале цене расту, погледајте друге млечне производе колико су поскупели”, истиче Котарац.

У Имлеку, који је један од највећих октупљивача млека у Србији за Данас кажу да је просечна нето откупна цена млека њихове компаније закључно са мартом 2022. била више од 40 динара по литри млека.

“Од 1. априла откупна цена млека је додатно повећана”, кажу за Данас у Имлеку.

Из године у годину смањује се број говеда и крава у Србији, прошле године у Србији било је нешто више од 850.000 говеда, пет одсто мање у односу на десетогодишњи просек, три одсто мање него годину дана раније.

Држава произвођачима од септембра даје 10 динара по литри премије, добијају 25.000 динара по грлу годишње, а могу да користе и право пречег закупа земљишта, као и 50 одсто средстава за опремање фарме и опрему.

Упркос томе, произвођачи су свесни да многи мали неће моћи да издрже и преживе. Проблем ког су свесни и они који имају неколико крава, али и они који имају много више јесте нејединство међу произвођачима, знају да им је потребно више да би могли да наступе са боље позиције и изборе се за боље услове.

Председница Савеза удружења одгајивача говеда Сања Бугарски каже да сточарство у Србији нема шансе да преживи ако не буде комплетне реформе и да је огромна срећа што још нисмо у ЕУ јер по њиховим стандардима многе ствари биле забрањене. Тренутно, како каже, стојимо на крову, а не на темељима куће, како би требало.

“На један евро уложен у краву, држави се враћа осам евра. Ако то није добра инвестиција, не знам шта је”, истиче Бугарски и напомиње да би због тога осим реформе, била потребна и јака национална кровна организација која би професионално радила и пружила руку подршке фармерима.

Данас / Љ. Буквић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић