10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

MLEKARA U KRIVOJ RECI POČINJE SA RADOM U JUNU

CECA
U okviru projketa prekogranične saradnje pod nazivom „Od mleka sa naših planina“, opština Čajetina dobila je sredstva u iznosu od 170.000 eura, i to za izgradnju mlekare u Krivoj Reci. Predviđeno je da mlekara bude kapaciteta 3.000 litara mleka, a proizvodiće se sir i kajmak, i to isključivo od mleka iz zlatiborskih sela.

Mlekara u Krivoj Reci za početak će zapošljavati tri radnika, koji će raditi na otkupu mleka i preradi, a laboratorija koja već radi, baviće se kontrolom kvaliteta i ispravnosti mleka. Direktor zlatiborskog Eko agrara, koji će gazdovati ovim objektom, kaže da se radovi odvijaju po planiranoj dinamici.

„Već krajem maja meseca biće montiranje opreme, za koju su potpisani ugovori. Najkasnije u prvim nedeljama juna meseca, mlekara će početi sa radom“, kaže Vladimir Bojović, direktro zlatiborskog Eko agrara.

U toku su građevinski radovi na mlekari, objekat je ozidan i ukrovljen. Uporedo sa radovima, radi se i na istraživanju stanja na terenu – kontaktiraju se budući kooperanti – gazdinstva, od kojih će krivorečka mlekara otkupljivati mleko. Istovremeno, istražuje se i tržište, jer će sir i kajmak, koji će se ovde proizvoditi, biti plasirani samo po hotelima i restoranima na teritoriji čajetinske opštine, a najviše na Zlatiboru.

„Ono što je zanimljivo u vezi sira i kajmaka koji će se proizvoditi u našoj mlekari, u ovoj godini biće dostupni isključivo u određenim hotelima i restoranima na Zlatiboru, a neće biti moguće kupiti ih u slobodnoj prodaji ili u bilo kom marketu. Tu želimo, pre svega, da damo podršku našim hotelijerima i ugostiteljskim radnicima, ali i da ih animiramo da na neki načim, i oni sami favorizuju proizvođače sa teritorije naše opštine“, ističe Bojović.

Po konkutentnoj ceni, zlatiborskim proizvođačima mleka biće ponuđen otkup, kako bi bili zaštićeni od drugih otkupljivača, koji daju malu cenu. Upitan da li će ova mlekara biti konkurencija privatnim mlekarama u okruženju, Bojović kaže da je tržište veoma veliko i da konkurenciju vidi samo u proizvođačima sa strane, koji, kako to tvrdi, prodaju svoje proizvode pod zlatiborskim imenom, a da to zapravo nije istina. Ističe da je cilj ovog projekta zaštita lokalnih proizvođača i zagarantovana otkupna cena mleka.

Uporedo sa mlekarom, radi se i na realizaciji postavljanja mlekomata, i to na zlatiborskoj pijaci, gde će se moći kupiti zlatiborsko pasterizovano, ali neobrano mleko.

Izvor: zlatiborpress.rs/Nada Dželebdžić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla