6.3 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

MLEKARA U KRIVOJ RECI POČINJE SA RADOM U JUNU

CECA
U okviru projketa prekogranične saradnje pod nazivom „Od mleka sa naših planina“, opština Čajetina dobila je sredstva u iznosu od 170.000 eura, i to za izgradnju mlekare u Krivoj Reci. Predviđeno je da mlekara bude kapaciteta 3.000 litara mleka, a proizvodiće se sir i kajmak, i to isključivo od mleka iz zlatiborskih sela.

Mlekara u Krivoj Reci za početak će zapošljavati tri radnika, koji će raditi na otkupu mleka i preradi, a laboratorija koja već radi, baviće se kontrolom kvaliteta i ispravnosti mleka. Direktor zlatiborskog Eko agrara, koji će gazdovati ovim objektom, kaže da se radovi odvijaju po planiranoj dinamici.

„Već krajem maja meseca biće montiranje opreme, za koju su potpisani ugovori. Najkasnije u prvim nedeljama juna meseca, mlekara će početi sa radom“, kaže Vladimir Bojović, direktro zlatiborskog Eko agrara.

U toku su građevinski radovi na mlekari, objekat je ozidan i ukrovljen. Uporedo sa radovima, radi se i na istraživanju stanja na terenu – kontaktiraju se budući kooperanti – gazdinstva, od kojih će krivorečka mlekara otkupljivati mleko. Istovremeno, istražuje se i tržište, jer će sir i kajmak, koji će se ovde proizvoditi, biti plasirani samo po hotelima i restoranima na teritoriji čajetinske opštine, a najviše na Zlatiboru.

„Ono što je zanimljivo u vezi sira i kajmaka koji će se proizvoditi u našoj mlekari, u ovoj godini biće dostupni isključivo u određenim hotelima i restoranima na Zlatiboru, a neće biti moguće kupiti ih u slobodnoj prodaji ili u bilo kom marketu. Tu želimo, pre svega, da damo podršku našim hotelijerima i ugostiteljskim radnicima, ali i da ih animiramo da na neki načim, i oni sami favorizuju proizvođače sa teritorije naše opštine“, ističe Bojović.

Po konkutentnoj ceni, zlatiborskim proizvođačima mleka biće ponuđen otkup, kako bi bili zaštićeni od drugih otkupljivača, koji daju malu cenu. Upitan da li će ova mlekara biti konkurencija privatnim mlekarama u okruženju, Bojović kaže da je tržište veoma veliko i da konkurenciju vidi samo u proizvođačima sa strane, koji, kako to tvrdi, prodaju svoje proizvode pod zlatiborskim imenom, a da to zapravo nije istina. Ističe da je cilj ovog projekta zaštita lokalnih proizvođača i zagarantovana otkupna cena mleka.

Uporedo sa mlekarom, radi se i na realizaciji postavljanja mlekomata, i to na zlatiborskoj pijaci, gde će se moći kupiti zlatiborsko pasterizovano, ali neobrano mleko.

Izvor: zlatiborpress.rs/Nada Dželebdžić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

Oglasna Tabla

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla