Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

Млекара „Наша Златка“ са Златибора освојила је данас награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду ( Food and Wine Festival).

Млекара се налази у селу Крива Река на Златибору и основана је пре пет година у оквиру привредног друштва за развој пољопривреде у Општини Чајетина „Еко аграр“.

Млекара дневно прерађује око две тоне млека које откупљује од малих провођача из удаљених насеља, а сарађује са око 40 домаћинстава која имају највише осам крава.

„Циљ је да се очува традиционална производња сира и кајамака јер су сир и кајмак јако заступљени на Златибору. Немогуће је доћи на Златибор а не пробати ове производе. У млекари се производи само сир и кајмак по традиционалној рецептури, једини конзерванс је со“, изјавила је руководилац млекаре Руменка Лучић за агенцију Бета.

Млекара је понела и жиг „Добро са Златибора“ који је регистрован у Заводу за интелектуалну својину, а носилац је пољопривредно друштво за развој пољопривреде златиборски „Еко аграр“.

„Жиг имају право, поред произвођача хране, да понесу и традиционални предмети, категорисана сеоска и туристичка домаћинства и ресторани. Циљ је да сировина буде са Златибора. Потрошачима се жигом гарантује порекло и квалитет традиционалних производа златиборског краја“, рекла је Лучић.

У вези са несташицом млека у Србији, Лучић је рекла да то није утицало на млекару „Златка“ јер она сарађује са мањим произвођачима и нагласила да је „квалитет производа битнији од количине“.

„Малим произвођачима млека смо пружили подршку пре пет година. Они су задовољни, а пратимо и цену и прилагођавамо је, тако да за сада немамо проблема“, рекла је Лучић.

Млекара производи млади кајмак, бели сир и сир са додацима влашца и љуте туцане паприке, а производи се могу наћи само на Златибору и дистрибуирају се ресторанима и хотелима на тој планини.

Фото:илустрација

Извор: Бета
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Медвед на Љубишком путу уплашио возаче (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После бабе „пао” и нарко-деда у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе Дабић именован за државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА