7.1 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Mlekara „Moravica“ – Mleko sa Zlatibora zaštićeno prirodom

Zaštitni znaci prestonice malina Arilja jesu Rzav i „Moravica“. Jedno je najčistija reka, a drugo najprirodnije mleko u zlatiborskom okrugu, na ponos porodice Vranešević, osnivača najpoznatije mlekare u tom delu zemlje.

U mlekari „Moravica“ žive i rade u skladu sa idealima, pa nije ni čudo što im je vodeći slogan za mleko, jogurt, kiselu i slatku pavlaku, kiselo mleko, sir i papriku u pavlaci – „zaštićeno prirodom“.

Narednih dana predstavićemo svih deset finalista „Blic preduzetnik 2017“, među kojima je i „Moravica“. Idemo logikom geografskog područja na kome egzistiramo. Imamo drugačiju ideologiju od ostalih. Poštujemo pravilo da čovek, ako hoće zdravo da živi, treba da se hrani u regionu 150 kilometara od mesta gde je nastanjen. U našim proizvodima zastupljeni su svi elementi prirode zlatiborskog okruga – ističe Nenad Vranešević, direktor mlekare. Najčistije mleko ima i najprirodnije tržište.

– Kod nas nije na prvom mestu kvantitet nego kvalitet. Hoćemo da se baziramo tu gde postojimo, a to je zapadna Srbija. Da se tu održimo. Nemamo tendenciju da izvozimo. Želimo da ponudimo zdravu, što prirodniju hranu sa što manje upliva čoveka. Da li će to čovek umeti da shvati? Nadamo se da će znati to da ceni i vrednuje – objašnjava Vranešević.Zdrav i pošten odnos prema životnoj okolini i poslu prepoznalo je 40 radnika ove mlekare koja dnevno prerađuje oko 15 tona mleka iz zlatiborskog okruga.

– Trudimo se da budemo korektni i prema državi i prema dobavljačima i radnicima, iako je to danas veoma teško. Pogotovo što je odnos ariljske opštine prema nama katastrofalan, praktično nemamo nikakvu komunikaciju, a na vreme plaćamo sve dažbine i dozvole i propagiramo mesto – naglašava Vranešević.

Već 26 godina mlekara se razvija, a dokaz kvaliteta je i činjenica da su korisnici njenih usluga i zdravstvene, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole sa domovima učenika, vojska, studentski domovi i centri za socijalni rad.- Počeli smo kao zanatska radnja sa svega jednim vojničkim kazanom da bi mlekara samu sebe razvijala. U početku se prerađivalo svega 200 litara mleka dnevno, sa proizvodnjom smeštenom u porodičnoj kući u Stupčevićima. Izgradnja novog poslovnog i proizvodnog prostora u Arilju završena je 2002, gde se mlekara i danas nalazi. Uvođenjem savremenih tehnologija i konstantnim ulaganjem u proizvodnju, pažljivo osluškujući želje kupaca, danas smo dostigli preradu od oko 15 tona mleka dnevno – podvlači Vranešević.

Izvor:GZS/ Blic, Marko Tašković/Foto: Profimedia

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. oktobar

Oglasna Tabla

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla