Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

 Imali smo prvake Evrope u fudbalu, košarci,vaterpolu.. ali, malo ko zna da Srbija ima i evropskog šampiona u zdravičenju. Mladomir Protić, iz Milićevog sela kod Požege, okitio se svojevremeno ovim prestižnim priznanjem i ušao u Ginisovu knjigu rekorda nakon što je bez prestanka besedio, ni manje, ni više nego – šest i po sati!

“Za sve to vreme nisam ponovio nijednu zdravicu, niti sam šta čitao. Sve sam izgovarao, što se kaže, iz glave. Ne znam ni odakle su mi tolike reči navirale, ništa mi nije bilo teško,samo sam ostao bez vazduha i jedino što mi je bilo potrebno jeste čaša vode, da osvežim grlo”, rekao je Mladomir za RINU koji je na jedinstvenom takmičenju zdravičara, održanom u Novom Sadu 2008. godine u konkurenciji od 40 takmičara osvojio prvo mesto.

Svoj talenat otkrio je slučajno pre 15 godina i od tada se zdravice nižu jedna po jedna, a uz Mladomirove besede otvorene su sve veće manifestacije u zapadnoj Srbiji.

“Prvi put kad sam izašao pred publiku imao sam ogromnu tremu, jedva sam izgovarao reči, ali vremenom je to preraslo u pozitivnu tremu koja me održava. Najviše me ohrabri aplauz koji čujem od publike”, kaže Mladomir i objašnjava koliki zdravica ustvari ima značaj u srpskom narodu.

“Zdravica je kao srpsko jevanđelje, u njima se kriju najiskrenije i najlepše želje za one kojima su namenjene, sreća i berićet. A dobre zdravice nema bez čašice rakije ili vina, taj red i običaj mora da se zna”, rekao je ovaj zdravičar.

Osim što bez greške i nadahnuto zdraviči duže od decenije, Mladomir je napisao i nekoliko hiljada pesama, koje su spakovane u četiri knjige, koje kako kaže, većinom zna napamet. A, svu zaradu od prodaje knjiga, zdravičenja ali i poljoprivrede on je odlučio da uloži u izgradnju crkve na svom imanju.

Izvor: RINA 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Dok je Užica živeće Antara“ : Užičani se dirljivim porukama opraštaju od Radomira Antića

Oglasna Tabla

Još 2 nova slučaja u Zlatiborskom okrugu, Užice i dalje 4 zaražena

Oglasna Tabla

Aktivnosti Gorske službe spasavanja Požega u vreme koronavirusa

Oglasna Tabla

Još 292 obolelih od korone, sedmoro preminulo u poslednjih 24 časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje poljoprivrednih proizvođača tokom trajanja policijskog časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje u vreme policijskog časa radi pružanja medicinske pomoći bolesnim, nepokretnim i teško pokretnim licima

Oglasna Tabla

U Institutu Dedinje zaraženo 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenata: Nije bilo mesta u COVID bolnici

Oglasna Tabla

Kako ćemo slaviti Uskrs za dve nedelje

Oglasna Tabla

Izdravanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa

Oglasna Tabla