ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Двадесетшестогодишњи Жељко Јелисавчић из Ужица, да би помогао седмочланој српској породици Маринковић из околине Скопља, корача ка манастиру Острог. За Nova.rs каже да се на ходочашће одлучио због себе, али да је мотив више био да помогне породици која живи у сиромаштву у једној просторији налик шупи. Верује да ће хумани људи успети да прикупе 50 хиљада долара, колико је потребно да ова породица добије услове за живот, достојне сваког човека.

Жељко Јелисавчић Фото: Приватна архива

Породица Маринковић, из Горњана код Скопља, живи у условима који су за највећи број људи незамисливи. Доста је породица којима Хуманитарна организација „Срби за Србе“ помаже али прича о породици Маринковић, коју су на својој Инстаграм страници објавили пре месец дана, узнемирила је њихове пратиоце, међу њима Жељка. Ходочашће, које је већ испланирао, одлучио је да посвети њима.

„Услови у колима живи та породица су катастрофални, то није кућа, ти је више шупа. Ту живе четири дечака, једна девојчица и њихови родитељи. Када сам сазнао да они по два-три дана немају ни хлеба да једу, то ми је било незамисливо. Има људи који живе тешко, у трошним кућама, али у толико лошим условима, то је баш катастрофа. Они сви живе у једној малој просторији где имају два кауча, један шпорет и један сто. Када једу, њих четворо седе на каучу, а остали на циглама, немају ни столице. Замислите када неко каже да им никада нису дошли гости у кућу, а деца сањају о својој соби, да их друга деца не задиркују и понижавају, да и они могу да се друже као сва остала деца. Рођендане славе са једним литром сока који сипају до пола чаше, то је толико тужно и потресно, да не знам ког човека та прича не би ганула“, рекао је за Nova.rs Јелисавчић са којим смо разговарали за време његовог кратког предаха.

До идеје да крене на ходочашће, Жељко је дошао током Васкршњег поста, а када је, на Велики петак од свог свештеника добио благослов, био је сигуран да ће то и остварити.

„О томе нисам ником желео да говорим, а онда сам одлучио да, када већ идем, уједно то ходочашће буде и хуманитарно. Ја сам у овоме за јавност небитан, то је нешто моје лично, али говорим о томе у нади да ће људи, који су у могућности, разумети циљ овог ходочашћа и да ће допринети да породица Маринковић поврати своје достојанство и да та деца одрастају у условима који припадају сваком детету. Жеља ми је да они живе своје детињство и да немају бриге које не припадају њиховим годинама“, препун наде прича Жељко.

Жељко Јелисавчић Фото: Приватна архива

На пут су га у недељу испред цркве Светог Ђорђа испратили његови најближи и верници. Сваки дан прелази око 40 километара, а после пет дана стигао је до Шавника. До Острога се нада да ће стићи сутра у поподневним сатима.

Велике врућине прате Жељка на његовом ходочашћу, али све то види као искушење. Све у шта се уздао јесте вера у Бога, жеља да помогне онима који за помоћи вапе и кондиција коју има захваљујући фудбалу који тренира.

Жељко је завршио Саобраћајни факултет, ради у једној београдској компанији, а да би отишао на ово ходочашће, узео је годишњи одмор. Каже да су његове колеге сазнале за његов пут током ових неколико дана, а највише га радује што ће се и они укључити и помоћи Маринковићима. Успут наилази на велику подршку људи, па су га неки наградили оброком или преноћиштем.

Они који желе да помогну породици Маринковић али и да сазнају нешто о њима могу то учинити путем линка: https://www.srbizasrbe.org/ovo-je-tamnica-siromastva-marinkovici-nemaju-hleba-i-po-2-dana-drugari-ih-izbegavaju/, а у напомени назначити – ходочашће за Маринковиће.

Извор: nova.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице

Још један паклени дан – назире ли се крај овом низу како бисмо лакше дисали

Објављене нове цене горива

СРЦЕ Ужице: Власт не може да објасни разлику од 2075 бирача више на локалним изборима

Данас је Петровдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Црвено упозорење – врели дани и тропске ноћи све до 20. јула, данас до 40 степени

Данас још топлије, црвени метео-аларм у целој Србији