10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

MLADI DOKUMENTARISTI IZ 21 ZEMLJE U POŽEGI

 

POŽEGA –U drugoj polovini avgusta u Požegi će boraviti 35 mladih dokumentarista iz 21 zemlje, koji će u okviru 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“ i 7. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc 2017“ snimati dokumentarce i prisustvovati predavanju iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma.

U okviru kampa „Interakcija“ od 10. do 27. avgusta, 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimiće tri dokumentarna filma na temu „Mali grad-veliki ljudi“, najavio je Nezavisni filmski centar „Filmart“.

Tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku, učesnici će pronaći priče i snimiti dokumentarce.

Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe okupiće se u Požegi, gde će im se pridružiti 20 polaznika masterklasa „Interdoc“.

Dok učesnici kampa budu montirali svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima dokumentarista Dragana Elčića i Mladena Matičevića.

U večernjim časovima biće prikazivani studentski i dokumentarci afirmisanih autora.

Pored filmova učesnika, u okviru programa „Interscreen“ biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani „Anplagd“ Mladena Kovačevića, kao i „Flotel Europa“ Vladimira Tomića, dokumentarni film koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinskom filmskom festivalu.

Tamara fon Štajner predstaviće Udruženje dokumentarista „DokSrbija“ i tom prilikom biće prikazan njen dokumentarac „Controindicazione“.

U programu „Interscreen“ biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, a u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola – CILECT.

U saradnji sa MEDIA deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani MEDIA dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa „Kreativna Evropa“.

Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o MEDIA potprogramu, karakteristike konkursnih procedura koje postoje u okviru ovog potprograma, ali biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od prošle godine, istovremeno sa održavanjem kampa „Interakcija“ i masterklasa „Interdoc“ održava se i „Inter | Video | Akcija“, rezidencijalni program za domaće video umetnike.

Ove godine, umetnici Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa, kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom realizovaće svoje video radove.

Ovogodišnji kamp „Interakcija“ će započeti otvaranjem izložbe radova Dragane Žarevac i Anice Vučetić, koji su nastali tokom prošlogodišnje rezidencije.

Izložba će biti otvorena 9. avgusta u galeriji „Remont“ u Beogradu, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju.

Učesnici će posetiti Drvengrad i manastire Ovčarsko kablarske klisure, a premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 26. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kamp je do sada okupio 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je na masterklasu „Interdoc“ učestvovalo 78 učesnika iz 30 zemalja.

Snimljen je 41 dokumentarni film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Izvor:.rtv.rs/

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla