OGLASNA TABLA
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Младе рабаџије чувају занат од заборава

Нова Варош – Рабаџијски занат у планинским врлетима одувек је био тежак посао којим су се углавном бавили горштаци како би прехранили породицу у беспућу планинских села.Тешким животом од малих ногу одвајкада су живели сељаци са обе стране Увца, без струје и воде у завејаним гудурама Муртенице и Златара, задње капи снаге остављали су у шуми.

Иако их зивот није мазио, чист ваздух и здрава храна су углавном овим планинцима кумовали дугом и здравом зивотном веку. Још по који старина остао је у овим селима да одбројава своје последње дане и да старе занате преноси поколењима. У последње време се чини да већина младих људи вапи за градским животом, али напротив има и оних који желе да постану рабадзије.

У селима испод Муртенице остало је доста младих људи да живе и стичу породицу на вековном огњишту, али и да зарађују за живот у шуми са воловском запрегом. За рабаџије се каже да једу хлеб са седам кора и да је њихов динар крваво зарађен.

– Тежак је ово посао,треба снаге и вештине са воловима. Могао сам и ја да одем овадве али се ипак нисам одрекао кућног прага и воловске запреге – каже за ПП Медиу Милојко Ватазевић из Кућана.

Да посао рабадјија не оде у прошлост труде се и најмлађи мештани планинских села који желе да наставе традицију предака. Ови дечаци, који сада стасавају у праве рабаџије, од најранијих дана су ишли уз оца и деду и уцили занат како би кроз живот жуљевитим рукама зарађивали новац. Петнаестогодишњи Драган Пауновић из Јасенова иако јос увек не зарађује од рада са воловима сваки слободан тренутак користи да их ухвати у јарам и да краде вештине од старих рабаџија.

– Од малих ногу сам заволео волове и рад са њима. Увек смо у штали имали најмање по један пар волова тако да су ми увек били на располагању. Доста мојих вршњака са ових падина ужива у овом послу исто као и ја. Свестан сам да је ово изузетно тежак посао али мора неко и ово да ради јер не може свугде трактор где могу да зађу волови – казао је овај млади рабаџија.

Златарски и златиборски крај је одувек познат по лепој природи, гостопримљивим људима и по добрим рабаџијама. А како би се овај крај одужио својим јунацима на Златибору је подигнут дрвени споменик у знак свих рабаџија златиборског краја. Често се током летњих месеци на овим висовима одржавају надметања у извлачењу трупца како би рабаџије уз музику и дружење осетили лепшу страну њиховог посла.

На оваквим вишебојима окупе се рабаџије са Златара, Босања, Муртенице,Торника и Јавора где имају прилику да показу чији су волови јачи.

Б.Илић ПП Медиа

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужичанин Александар Васиљевић наставио традицију пливања за Богојављенски крст у Паризу (ФОТО+ВИДЕО))

Oglasna Tabla

Више од 70 милиона динара улагања у МЗ Турица

Oglasna Tabla

Идеална идеја за доручак или вечеру: Испробајте врхунску питу са спанаћем на нешто другачији начин (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

У болницама Златиборског округа хоспитализована 282 ковид пацијента

Oglasna Tabla

Време данас: Облачно уз снег и јак ветар, до 5 степени

Oglasna Tabla

Саопштење – педијатријска служба Севојно

Oglasna Tabla

Ево је: Стигла тачна одлука за школе; „Овако је најбоље“

Oglasna Tabla

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Oglasna Tabla

Ђоковић власник данске компаније која развија терапију против ковида-19

Oglasna Tabla