ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Мислите да ваша кожа лепо тамни – заблуда, не постоји безбедно сунчање

Сунце је извор живота – сви природни процеси зависе од ове драгоцене звезде. Међутим, морамо бити свесни и опасности које са собом носе ужарени сунчеви зраци, као неизоставни пратиоци лета. О утицају сунчања на наш организам, о заштити коју нам пружају препарати за сунчање, постоје бројне неодоумице – истине и заблуде. Стручњаци Градског завода за јавно здравље дају савете како да правилно искористимо благодети лета.

Сунце је неопходно за синтезу Де-витамина који доприноси развоју и здрављу костију и зуба, правилном раду срца, мишића и нервног система.

Већини људи краткотрајно излагање сунцу омогућава да произведу довољне количине Де-витамина, тако да нема потребе прекомерно се излагати сунцу и ризиковати настанак опекотина.

Дуже и неконтролисано излагање сунцу може имати различите последице по здравље – убрзано старење коже, различите облике рака коже, катаракту и друге болести очију (трајно оштећење рожњаче, и др.); слабљење имуног система и повећан ризик од настанка инфекције.

Сунчева светлост је важна за добро ментално здравље

Сунчева светлост, више од било ког другог природног фактора, испољава благотворне ефекте на ментално здравље свих људи. Истраживања су показала да је количина хормона серотонина у мозгу повезана са количином сунчеве светлости. Серотонин је одговоран за добро расположење, концентрацију и смиреност. Осим тога, излагање сунцу спречава појаву депресије, повећава праг бола и умањује стрес код пацијената у постоперативном току.

Малу децу не треба излагати директном сунцу

Дечја кожа је много осетљивија од коже одраслих. С обзиром на то да је дечја кожа тања, а њен заштитни механизам слабији од коже одраслих особа, деца много брже поцрвене.

Децу не би требало никако излагати сунцу док не напуне годину дана, а децу од једне до три године не би требало дуже излагати директном сунцу (нарочито не у периоду од 10 до 17 часова).

Најбоља заштита је природан хлад, одговарајућа одећа са УВ заштитом и шеширић.

Свака кожа на исти начин реагује на штетно УВ зрачење, без обзира на боју

Људи светле коже, риђе и плаве косе и светлих очију, који имају тип коже један и два (келтски и нордијски тип) лако поцрвене, тешко тамне и имају већи ризик за појаву тумора коже.

Приликом сунчања пожељно је да користе средства са заштитним фактором 30 и више.

Међутим, тамна кожа је подједнако осетљива на сунце, само се оштећења попут опекотина теже уочавају на њој.

Углавном се верује како људи тамније пути не могу да изгоре и да им није неопходно да заштите кожу. Свака кожа је исто изграђена и на исти начин реагује на штетно УВ зрачење, без обзира које је боје. И особе са тамнијом кожом могу да поцрвене, али је код њих црвенило слабије изражено.

Тамњење коже није здраво

Тамњење коже је показатељ да смо били изложени сунчевом зрачењу и резултат је самоодбране организма од даљег штетног дејства УВ зрачења.

Без обзира колико препланулост у том тренутку изгледа привлачно, ваша кожа вам касније неће бити захвална. Ограничите време проведено на сунцу, посебно током најтоплијег дела дана, и обавезно нанесите крему за сунчање на изложена места. Заштитом коже спречавате њено прерано старење и оштећења.

Наша кожа „памти“ сваки минут који смо провели на сунцу. УВ зрачење има тзв. „кумулативни ефекат“, његов утицај се сабира, тако да се прекомерно излагање сунцу у млађем узрасту може веома штетно одразити на здравље коже у каснијем животу.

Како да се заштитимо

Незаштићена кожа изложена јаком сунцу може изгорети за 15 минута. Придржавањем веома једноставних савета можемо избећи ова непријатна, често и озбиљна стања, и учинити боравак на сунцу пријатним.

Ограничите време проведено на сунцу

Посебно избегавајте излагање сунцу у време када је сунчево зрачење најјаче (период од 11 до 16 часова).

За децу, посебно ону млађег узраста, боравак на сунцу треба избегавати у периоду од 10 до 17 часова.

Заштитите се одећом

Заштитите главу и врат качкетом, капом или шеширом широког обода.

Носите одећу светлих боја (пре свега белу или жуту) од природних материјала.

Препоручује се лагана одећа дугих рукава и ногавица како би што мањи део коже био изложен сунцу.

Заштитите очи одговарајућим наочарима за сунце (100% УВА и УВБ заштита), које ће чувати вашу рожњачу од оштећења.

Употребљавајте препарате за заштиту од сунца

Производи за заштиту од сунца имају улогу да истовремено филтирају и УВА и УВБ зраке, одржавајући равнотежу између њих. Њихова моћ заштите је одређена заштитиним фактором – СПФ (SPF – Sun Protection Factor).

Број нам говори колико ће времена сунчевим УВБ зрацима требати да изазову црвенило коже уколико правилно нанесемо препарат за сунчање, у поређењу са количином времена за које ће наша кожа поцрвенети без препарата.

Дакле, ако правилно користимп производ са заштитним фактором 30, требало би нам 30 пута више времена да изгоримо него у случају да га не користимо.

Заштитни фактор треба бирати на основу фототипа коже и јачине зрачења сунца у зависности од места где се налазите (море, планина и сл.)

Заштита, коју пружају препарати за сунчање назначена је на амбалажи ознаком СПФ и бројем, који би требало да буде већи од 15 за одрасле и 30 за децу, а особе изразите осетљивости на сунце требало би да користе оне са ознаком СПФ 50+. Увек треба бирати препарате широког спектра, који имају и УВА и УВБ филтер.

Препарати за сунчање наносе се на све делове тела који се излажу сунцу 30 минута пре изласка на сунце, и тај поступак треба понављати на свака два сата како би се осигурала њихова ефикасност.

Немојте заборавити да заштитите усне, уши, дланове, табане, подбрадак.

Наношење се мора понављати чешће уколико је време ветровито и увек после обилног знојења, боравка у води или брисања пешкиром.

Прва помоћ код опекотина

Код опекотина од сунца кожа је црвена, болна и отечена, а могу настати и пликови. Уколико на месту опекотине нема пликова, то место охладите млазом хладне воде или на њега ставите хладне облоге, а уколико је захваћена већа површина, истуширајте се хладном водом (не леденом).

Можете нанети препарат на бази алоје или неки други препарат за третман опекотина, али искључиво уз претходну консултацију са лекаром или фармацеутом. Уколико ви или ваше дете имате јаке болове, можете узети нешто против болова, у складу са препоруком лекара или педијатра.

Уколико се појаве пликови – немојте их бушити!  Узимајте доста течности. Немојте се излагати сунцу наредних дана док се црвенило не повуче.

Заштитни фактор – СПФ

СПФ 15 = средња заштита (блокира 93% УВ зрачења)

СПФ 30 = висока заштита (блокира 97% УВ зрачења)

СПФ 50+ = веома висока заштита (блокира 98% УВ зрачења)

Заштита овим препаратима је адекватна само ако су нанети у довољној количини – два милиграма на квадратни центиметар коже или шест кафених кашичица на тело просечне одрасле особе.  

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА