8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

MIS SRBIJE: SA SELA POTIČEM, U SELO ĆU SE VRATITI

Ženska lepota nije ekskluzivitet velikih gradova i ne pretpostavlja nošenje brendiranih krpica i štikli. I selo zna da podari lepoticu, lepšu od najlepših, koja je do pijedestala stigla u opancima, jeleku i zlatnoj srmi.  Anđelija Rogić (23), mis Srbije za ovu godinu, koja će našu zemlju u decembru predstavljati na izboru za prvu lentu sveta, rođena je u selu Gorjani kod Užica. Time se diči, poreklo ne krije, a kulturnu baštinu čuva u narodnoj nošnji, pesmi, igri. Studentkinja je Učiteljskog fakulteta u Beogradu i članica folklorne etno-družine „Zavičaj“ iz Zlakuse, sela blizu njenog.

malina gif

– Zašto bih se, makar i sa zvanjem mis, stidela sela?! Tamo su moji koreni, tu sam ponikla, tu ću se i vratiti. Moja misija je da je mlade ubedim da se vrate selu – zdravije se i sa manje stresa živi nego u gradovima, ima i interneta i kablovske i posla za sve koji bi hteli da rade. Užasava me kada se ljudi stide svog porekla – čvrsto je Anđelija na zemlji, rodnoj, nije joj slava udarila u glavu.

Po slovu „Miss world“ usavršava jezike, promoviše se, sprema za humanitarni rad. Ali i ne propušta koncerte svog ansambla.

– Dete sam sa sela koje je zahvaljujući folkloru obišlo pola sveta, a to nije privilegija mnogih koji su odrasli u gradovima. Najlepše se osećam u narodnoj nošnji – kaže Anđelija.

Lepota je, uverava, neće vinuti visoko da bi se od onog koji je zacrtala još kao devojčurak okrenula nekom novom sutra.

– Posvetila sam se zanimanju kojim sam želela da se bavim od malih nogu. Sa zvanjem misice otvaraju mi se neke druge prilike u životu, iskoristiću ih dok sam mlada, ali imam svoje planove od kojih neću ustuknuti. Želja mi je da u Gorjanima otvorim vrtić, gde se boravak dece neće svesti na puko provođenje dana sa vaspitačicama uz pesmice i igračke. Htela bih klince da upoznajem sa životom, prirodom, kulturom, da budu mali istraživači – priča ona.

Gde će se održati izbor za najlepšu ženu sveta – još nije poznato. Ogroman broj država još nije odredio svoje predstavnice.

– Videla sam pojedine misice i zaista su prelepe i naravno da mi je čast što ću se naći u takvom društvu. Čekam da sve zemlje izaberu svoje kandidatkinje pa da natenane prelistam katalog i vidim s kim ću imati posla – u šali će lepa Anđa.

Izvor: blic.rs
Foto: Dragan Karadarević

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla