2.4 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Mirčeta Vujičić, drvoseča sa 11 filmskih uloga

Umesto da sedi na lovorikama i ubira plodove svog glumačkog talenta, Mirčeta Vujičić (83), drvoseča u penziji, starost troši u vrletima Zlatara. Tek po nekad „prorade“ mu uspomene i seti se mladosti i dana provedenih u društvu Milene Dravić, Nede Arnerić, Olivere Marković, Ljube Tadića, Dragomira Bojanića Gidre i drugih velikana filma sa prostora bivše Jugoslavije.

Stasiti gorštak, za kojim je svojevremeno ludeo ženski deo filmske publike, pre par godina operisao je kukove i od tada teško se kreće, a sve mu je slabiji i vid. Zbog toga je ispraznio torove i staje i rasprodao stoku, a više ne obrađuje ni prostrano imanje ispod Golog brda, najvišeg vrha Zlatara. Na okućnici u rodnoj Pravoševi kod Prijepolja ima vrt, tek da nije dokon.

-Imam hiljadarku dnevno penzije koju sam zaradio kao drvoseča u Šumskom gazdinstvu, a supruga Slavenka nešto manje, ali za nas dvoje sasvim dovoljno. Posejemo malo krompira i luka, držimo jednu svinju i četiri kokoške. Imao sam do skoro devet kokošaka, ali mi pet pojela lisica, navadila se, ne mogu da se izborima sa njenim lukavstvom –priča Mirčeta.

U mladosti Mirčeta je punih pet godina stajao pred filmskim kamerama, publici se poklanjao na festivalima u Puli i Nišu i živeo kao u bajci. A onda je 1973. nakon 11 igranih filmova, odlučio da sve prekine, vrati se u rodno selo i u šumama zavičaja sve do penzije obara stabla smrče.

-Кako i pored toliko snimljenih filmova u svojoj 36 godini života nisam imao dana radnog staža, odlučim da se vratim u zavičaj, gde su me čekali supruga Ljubinka i sinovi, i potražim stalni posao. Igrao sam nakon toga u još dva filma, ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvovanja s posla tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslov „film ili testera“. Ja sam odabrao ovo drugo i nisma se pokajao. Pošto sam imao svega osam razreda, u „Dunav filmu“ su mi predlagali da o njihovom trošku nastavim školovanje i nakon akademije odem u profesionalce, ali nisam pristao jer mi se nije pod starstost išlo u školu-kaže Mirčeta.

Pred filmske kamere Mirčeta Vujičić stao je prvi put 1968. godine i to sasvim slučajno. U selu Pravoševa, koje je tada bilo još bez struje, Staša Borisavljević i njen suprug Fedor Škubonja snimali su film „Nizvodno od sunca“, film o životu ljudi iz zlatarskog kraja. Кako im se jedan glumac razboleo Mirčeti su ponudili epizodnu ulogu Međa Bakića, koju je on zahvaljujući svojoj otresitosti i bistrini odigrao bez traume i ponavljanja. Nakon premijere, u Pravoševu su počele da pristižu ponude i drugih režisera i da se ređaju uloge i filomovi „Biciklisti“,“Miris poljskog cveća“, „Bombaši“, „Кlavir štimer“, „Smrt paora Đurice“, “Skerco“, „Sudbine“, “Zbogom ostaj bunkeru na reci“…U filmu „Sutjeska“, u ime proletera lično je predao raport Ričardu Bartonu, koji je igrao Tita, dok je u filmu Puriše Đorđevića „Кros kontri“ igrao glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić.

Od bavljenja glumom Mirčeta nije, kako tvrdi, imao previše materijalne koristi. Skromnu imovinu koju danas poseduje stekao je radeći kao drvoseča u šumama Zlatara, a pored „državnog“ posla bavio se i stočarstvom i proizvodnjom belog mrsa.

-Najveće pare od glume zaradio sam u filmu „Кros kontri“. Ja kao običan seljak, naturščik, za ulogu sam dobio tri hiljade dinara, a Milena Dravić ,vrstan profesionalac, četiri hiljade. Možda sam mogao dobiti i više, ali nisam tražio jer je i ovaj iznos za mene bio fenomenalan. U Šumskoj bi kada prebacim normu dobijao osam stotina dinara, najviše hiljadu mesečno – kaže Mirčeta.

Život u planini, u harmoniji sa prirodom, Mirčeti je pomogao da „pobedi“ tugu za sinom koji je umro u 33 godini života, kao i tugu i samoću kada je ostao udovac. Кako bi kraj sebe imao druga u starosti, pre deset godina oženio se Slavenkom iz Кokinog Broda kod Nove Varoši, sa kojom danas živi u Pravoševi, selu koje polako izumire.

U skromnom domu, na filmske dane podsećaju ga svega dve crno-bele fotografije, koje su jedine ostale od nekada bogate lične arhive. Na jednoj fotografiji je sa omčom oko vrata, kao paor Đurica, a na drugoj, koja je nastala tačno 17 godina pošto se oprostio od glume, u društvu je Milene Dravić. Fotografija je nastala prilikom njenog odmora na Zlataru.

-Fotografije sa snimanja koje nisu razvukli novinari, uzele su unuke koje žive u Sloveniji. Valjda hoće da se pred društvom prave važne kako im je deda bio glumac- kaže sa smeškom Mirčeta Vujičić, jedini glumac među drvosečama u zapadnoj Srbiji.

Izvor: Agroklub/ Željko Dulanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla

Duplirana sredstva za mere smanjenja zagađenosti vazduha u Užicu

Oglasna Tabla

Srpsko-Rusko veče

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Znameniti profesori Užica“ u čajetinskoj biblioteci

Oglasna Tabla

U Užicu formiran Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS)

Oglasna Tabla

Napravite domaću nutelu sa samo 3 sastojka (VIDEO)

Oglasna Tabla