ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ministarstvo zaštite životne sredine finansira projekte pošumljavanja u 38 opština

Međunarodni dan šuma obeležava se danas, 21. marta. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je tim povodom, da će u narednim danima potpisati ugovore sa 38 lokalnih samouprava u Srbiji, kojima će resorno ministarstvo sufinansirati projekte pošumljavanja ukupnim iznosom od 100 miliona dinara.

– Kada sam pre nekoliko meseci preuzela resor, jedan od glavnih prioriteta koji sam postavila bilo je smanjenje aerozagađenja i očuvanje prirode. U najkraćem mogućem roku raspisali smo tri konkursa, kroz koje smo gradovima i opštinama stavili na raspolaganje 400 miliona dinara za zamenu dotrajalih kotlarnica, individualnih ložišta i pošumljavanje. Zelene površine su izvor kiseonika i zato mi je posebno zadovoljstvo što ćemo, povodom svetskog dana šuma, u narednim danima potpisati ugovore sa 38 lokalnih samouprava kojima ćemo pomoći da pošume delove svoje teritorije, ozelene parkove, školska igrališta i posade nove drvorede – rekla je ministarka Vujović.

Ministarka je istakla da Međunarodni dan šuma svima treba da skrene pažnju na obavezu koju kao društvo imamo, a to je da svakog dana u godini vodimo računa o prirodi i očuvanju šuma. Zaštita šuma je, prema njenim rečima, jedan od najvažnijih elemenata zaštite životne sredine, i zato moramo da čuvamo i unapređujemo staništa, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta i unapređenje kvaliteta vazduha.

– Sva ove oblasti možemo da unapredimo samo ako se šume i priroda koriste na održiv i racionalan način. Šume su glavni činioci životne sredine, i moramo dati sve od sebe da ih sačuvamo – poručila je Vujović.

Ona je podsetila da je Skupština Srbije nedavno usvojila Zakon o klimatskim promenama, koji će između ostalog, doprineti sistemskom prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove i identifikaciji mera koje bi trebalo preduzeti u cilju smanjenja uticaja klimatskih promena i povećanja otpornosti, pored ostalih i sektora šumarstva. To će imati višestruke pozitivne efekte po građane, privredu i životnu sredinu.

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenuta je na u okviru Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine. Izabrani datum kada bi se ovaj dan obeležavao je 21. mart, kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno prolećne na severnoj hemisferi.

Foto: RINA, ilustracija

GZS/ RINA

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Тежак ланчани судар код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

У свим школама у Србији од 7. до 10. маја обележава се Недеља сећања и заједништва (објављени и приручници и материјали)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено осам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Киша смањила концентрацију полена у ваздуху

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник се доказао као домаћин трке Националне серије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хладан ваздух стиже крајем дана у Србију, могу се очекивати пљускови

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА