OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ministarstvo prosvete poručuje roditeljima šta da urade u slučaju vršnjačkog nasilja

Ustanovljene su i precizne procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja.

Obaveza roditelja je da poštuju procedure i da sumnju na vršnjačko nasilje najpre prijave ustanovi, odnosno odeljenskom starešini ili timu za zaštitu učenika ili direktoru škole, poručuju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja reagujući na sve češće polemike na društvenim mrežama o raznim slučajevima vršnjačkog nasilja.

U saopštenju Ministarstvo navodi da posebnu pažnju posvećuje obezbeđivanju podsticajnog i sigurnog okruženja za celoviti razvoj učenika.

Takođe, ustanovljene su i precizne procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja, a koje su sve ustanove obrazovanja i vaspitanja obavezne da sprovode.

Iz Ministarstva poručuju i da je neophodno da zaposleni, ali i roditelji učenika poštuju procedure i svojim postupanjem doprinose razvijanju nenasilnog ponašanja.

Podsećaju da u situacijama prvog nivoa vršnjačkog nasilja aktivnosti preduzima odeljenski starešina u saradnji sa roditeljima učenika i odeljenskom zajednicom, dok se u slučaju drugog nivoa uključuje Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Kada je reč o slučajevima trećeg nivoa nasilja obavezno je i uključivanje spoljašnje zaštitne mreže ( centar za socijalni rad, zdravstvo, policija).

Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za zaštitu učenika na osnovu definisanih kriterijuma.

Obaveza je roditelja da na poziv škole učestvuju u pojačanom vaspitnom radu, kao i da sarađuju sa školom u toku sprovođenja vaspitno-disciplinskog postupka.

Za sve učesnike – učenike koji vrše nasilje, trpe nasilje ili posmatraju nasilje izrađuje se operativni plan zaštite u čiju realizaciju su u obavezi da se uključe i roditelji.

Saradnja roditelja i škole je neophodna i kada je reč o realizaciji aktivnosti društveno-korisnog rada koji omogućuje učenicima da razvijaju prosocijalne oblike ponašanja.

Od načina i kvaliteta saradnje porodice i škole zavisi i efekat aktivnosti pojačanog vaspitnog i društveno-korisnog rada, a koji se uzima u obzir prilikom izricanja vaspitnih i vaspitno-disciplinskih mera prema učenicima.

Ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom ili ispoljavaju neprimereno i nasilno ponašanje škola je u obavezi da obavesti i uključi druge institucije (centar za socijalni rad i/ili policiju), kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja.

Evaluacije različitih preventivnih programa i praksi su potvrdile ključnu ulogu roditelja u prevenciji i stoga je neophodno da roditelji učestvuju u aktivnostima koje je škola predvidela Godišnjim planom zaštite od nasilja, kao i preventivnim aktivnostima na nivou odeljenja i razreda.

Ministarstvo apeluje na roditelje da poštuju propisane procedure, o kojima se detaljnije uvek mogu informisati u ustanovama, te podseća da su sve institucije, ali i roditelji obavezni da vode računa o zaštiti podataka o maloletnim licima.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla