10.1 C
Uzice
октобар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

MINISTARSTVO POLJUPRIVREDE SRBIJE: IZVOZ VOĆA I POVRĆA U RUSIJU NIJE OGRANIČEN

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije je danas saopštilo da izvoz voća i povrća iz Srbije na rusko tržište nije ograničen i da je saradnja s ruskim kolegama izuzetna.
U saopštenju izdatom, kako se navodi, „povodom informacija u pojedinim medijima da je ograničen izvoz srpskih proizvoda na tržište Ruske Federacije“, srpsko ministarstvo je navelo da je reč „o apsolutno netačnim tvrdnjama“.

„Potvrda dobre saradnje je značajan i konstantan rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije, posebno povrća i voća“, piše u saopštenju, odnosno da je „u prvih osam meseci 2017. godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio veći za 22 odsto nego u istom periodu 2016., a izvoz voća bio je veći za 10 odsto“.

Ruska fitosanitarna inspekcija Rosseljhoznadzor je danas prethodno saopštila da je od avgusta do septembra 2017. otkriveno 12 slučajeva parazita u partijama nektarina, šljiva i breskvi.
„U avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 pošiljaka u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije koje ćemo i obavestiti o rezultatima analiza“, navelo je srpsko ministarstvo u saopštenju.

„Uzimajući u obzir važnost osiguranja fitosanitarne bezbednosti Rusije, Rosseljhoznadzor smatra neophodnim da nastavi zajednički monitoring proizvoda koji se kontrolišu prilikom uvoza u Rusiju, i biće prinuđen da preduzme mere kako bi ograničio uvoz proizvoda koji potiču iz Srbije“, navodi se u ruskom saopštenju.

Ukazuje se i da će ruski stručnjaci doći u Srbiju ukoliko bude potrebno.
U saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije se navodi da „svakako, ukoliko bude potrebe, inspektori Roseljhoznadzora su pozvani da u svakom trenutku dođu u Srbiju i zajedno sa srpskim kolegama analiziraju sve sporne tačke“.

Najavljeno je da će ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović iduće sedmice u Moskvi na sednici mešovite komisije razgovarati s najvišim ruskim zvaničnicima o svim pitanjima.
Srpsko ministarstvo je podsetilo da je Ruska Federacija za Srbiju jedan od dva najviša prioriteta u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Izvor: Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla