ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ministarstvo odgovorilo na apel turističkih agencija da se dozvole ekskurzije

Turističke agencije zatražile su od Vlade Srbije da dozvoli đačke ekskurzije i rekreativnu nastavu, odložene zbog epidemije koronavirusa. Kako kažu, nalaze se u problemu jer roditelji traže da im agencije vrate novac koji one nemaju. Ipak, u Ministarstvu prosvete kažu da đačkih putovanja neće biti do daljeg.

“Na osnovu ranijeg i još uvek važećeg dopisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ekskurzije i nastava u prirodi odlažu se do daljeg, odnosno, do stvaranja bezbednijih epidemioloških uslova. Sve preventivne, kao epidemiološke mere zaštite donose se na osnovu preporuka Kriznog štaba. Povraćaj novca nije u nadležnosti Ministarstva, već je regulisan posebnom Uredbom i ugovorima između škola i roditelja”, navodi se u kratkom odgovoru koji je redakciji portala Nova stigao iz Ministarstva prosvete.

Od prosvetnih radnika stiže odgovor da nisu u mogućnosti da na sebe preuzmu takav rizik, kakav u ovom trenutku nose đačka putovanja.

“Ograničena su okupljanja, što znači da je izvođenje bilo kakve ekskurzije i bilo kakvog izleta ili rekreativne nastave trenutno nemoguće, zato što ni na jednu od takvih aktivnosti ne možete povesti samo do pet učenika”, objašnjava predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Ona dodaje da razume agencije – njihove probleme i finansijsko stanje, veruje i u to da roditelji ne žele da im novac bude zarobljen. Ipak, ukazuje da postoji lanac odgovornosti koji ne sme da se prenebregne.

“Najveću odgovornost za bilo kakvu organizaciju snosi direktor škole i nastavnik za đake koje vodi. Ne mogu tu sada mnogo da se mešaju agencije, ni novac. Treba da se proceni situacija, a ovog momenta, apsolutno nema govora o tome.”, poručuje Janković.

Vlasnik agencije “Sonik” Predrag Jakovljević rekao je da ne mogu da vrate novac roditeljima, jer su deo akontacije za ekskurzije i rekreativnu nastavu ugovorenu prošle, 2019. godine, prosledili hotelima i prevoznicima, a oni su taj novac uložili u renoviranje i vozila.

“Imamo ugovore sa tridesetak škola za nekoliko hiljada đaka, za realizaciju rekreativne nastave i ekskurzija, čija je vrednost oko 150.000 evra, a blokirani smo jer ne možemo ni da izvedemo putovanja, ni da vratimo novac”, rekao je Jakovljević.

Dodao je da će, po Uredbi o zamenskom putovanju, taj novac, ako se ne realizuju aranžmani, turističke agencije morati da vrate u januaru 2022. godine.

Izvor: zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама