ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Министарство издало пољопривредницима упутство за поврат дела акцизе за гориво

Министарство издало пољопривредницима упутство за поврат дела акцизе за гориво.

БЕОГРАД – Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је упутство пољопривредницима за подношење захтева за остваривање права на повраћај дела плаћене акцизе за гориво.
Пољопривредници захтев могу поднети Управи за аграрна плаћања у онлајн форми, непосредно у оквиру софтверског решења еАграр односно електронског Регистра пољопривредних газдинстава (еРПГ).

Како је саопштено, у делу „Рачуни за гориво“ они могу да додају рачуне или фактуре за гориво – дизел и биогориво купљено у велепродаји, увозне фактуре за гориво купљено из увоза и гориво купљено путем корпорацијске картице.

Пољопривредници ову олакшицу, односно поврат дела акцизе у износу од 50 динара по литру, могу да добију за количину од 100 литара по хектару пријављене површине, а за до 100 хектара.

Из министарства напомињу да фискални рачун мора да садржи и податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива.

Да би поднели захтев за поврат дела акцизе, потребно је да пољопривредници поседују фискалне рачуне на којима ће, када је реч о пољопривредницима који су физичка лица, стајати број пољопривредног газдинства (БПГ) или ЈМБГ носиоца газдинства, односно ПИБ у случају да је подносилац правно лице, односно предузетник.

„Изузетно у периоду од 1. јануара 2024. године закључно са 31. јануаром 2024. године, фискални рачун не мора да садржи посебну идентификациону ознаку која указује да је у питању регистровано пољопривредно газдинство у складу са прописима којима се уређује фискализација, а у том случају се уместо БПГ на фискалним рачунима уноси ЈМБГ или ПИБ“, напомиње се у саопштењу министарства.

Правилник о условима, начину и поступку за остваривање права на рефакцију плаћене акцизе на моторно гориво које се користи за пољопривредне сврхе, а који су потписали министар финансија Синиша Мали и министарка пољопривреде Јелена Танасковић, објављен је у Службеном гласнику 22. децембра прошле године и може се преузети на сајту Министарства пољопривреде.

Документ који садржи детаљно корисничко упутство за подношење захтева за рефакцију акцизе путем портала еАграр такође се може преузети на сајту министарства.

РТВ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама