ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Министарство и малинари у понедељак на састанку у Ариљу

Ариље – Председник удужења произвођача малина „Виламет“ Милета Пилчевић изјавио је данас да их је Министарство пољопривреде позвало у понедељак, 8. јула, на разговор око откупне цене малина и кашњења у исплати преузетог воћа и најавило да ће на тај састанак доћи и министар пољоприреде Александар Мартиновић.

Пилчевић је агенцији Бета рекао да је Министарство пољопривреде на захтев тог удужења да још једном разговарају јер ће у супротном предузети радиканије мере и организовати протест пред Владом Србије у Београду, предложило да организују заједнички састанак са власницима хладњача.

„Из Министарства пољопривреде су нас позвали на састанак и они ће га организовати, позивањем откупјивача, а ми немамо ништа против да позову и друга удужења произвођача малина“, рекао је Пилчевић.

Навео је да је то удружење тражило да се састанак одржи у Арилу где је седиште производње и највећих откупљивача, а долазак је најавио и министар пољопривреде Александар Мартиновић.

„Нећемо више да идемо у Београд, ако одемо то ће бити протест пред владом ако се не нађе неко решење за ниску откупну цену малине од 220 до 250 динара по килограму, а у трговинама је и по 2.000 динара“, рекао је Пилчевић.

Додао је да ће на састанку тражити да се утврди јединствена откупна цена за целу Србију и да нигде у свету не важи правило да откупна цена, како тврде неки откупљивачи, нема везе са ценом у трговинама.

Истакао је да је велики проблем и то што откупљивачи касне са плаћањем преузете малине јер тврде да не могу да добију кредит, па онда произвођачи немају новац да плате бераче.

Пилчевић је рекао да ће ускоро почети и берба купина, те да треба утврдити откупну цену и тог воћа.

Прошле године купине су, према његовим речима, откупљиване по 80 динара за килограм и многи су уништили то воће, па је нелогично да пада понуда, а и цена.

Килограм малина се ових дана на пијацама продаје по цени од 600 до 700 динара.

Извор: Бета

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почиње реконструкција Водоторња на средњовековној тврђави Стари град у граду Ужицу

Уз Џејлу Рамовић почео РЕФЕСТ на Златибору

Са представницима ужичких предузетника о важним темама за развој привреде

Необична слика стиже нам са Таре

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа