ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Министарка здравља: Следеће године закон о забрани пушења у затвореном

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да се нада да ће следеће године бити донет закон о забрани пушења у затвореном простору.

„Сва испитивања НАЛЕД-а и Батута показала су да 75 одсто грађана подржава тај закон. То су они који не иду у затворене просторије, јер не могу да дишу од дима. У току је усклађивање законских аката, а затим ће тај закон ће отићи на јавну расправу”, рекла је Даница Грујичић за Тањуг.
Говорећи о новом Закону о здравственој заштити, поводом кога је била на мети критика због одредбе да лекари опште праксе могу да дају боловање само од 15 дана, министарка је рекла да је тај закон на јавној расправи и да су медији, пишићу о њему, прећутали да су из те одредбе изостављени свеже оперисани пацијенти којима је потребан дужи период за опоравак, труднице, инвалиди и онколошки пацијенти.

„Ми ћемо посебним подзаконским актима додати вероватно још неке категорије као што су критично болесни пацијенти који су провели више дана у интензивној нези, ту су ствари где заиста нема дилеме и такве људе нећемо малтретирати”, рекла је министарка.

Она је рекла и да су утврдили на основу података, да излечење у више од 90 одсто случајева буде 58. дана, што, како је оценила, „дебело није у реду”.
„То је био један од разлога. Ја сам у медијима приказана као неко ко води рачуна о послодавцима и капиталу, а не о радницима, а сви они који ме знају, знају да то није истина, већ да је то један од начина увођења реда”, објаснила је министарка, преноси Тањуг.

Додала је да је тако било и у социјалистичко време, када је лекар опште праксе могао да да боловање од две недеље, тако да то није ништа ново.

Она је рекла и да постојећим законом није решена здравствена заштита одређеном броју ратних ветерана.

„Сада, у договору са министром за рад Николом Селаковићем и директорком Фонда ПИО Сањом Шкодрић, сви који имају борачку књижицу добиће и здравствену књижицу. Предлог тих људи је био да уколико чланови њихових породица немају по другом основу здравствено осигурање, добиће га захваљујући томе што су они били спремни да жртвују свој живот за своју земљу”, рекла је Грујичићева.

Она је рекла да је усвојен и нови правилник који важи од половине маја, а предвиђа да када конзилијум одлучи шта је најбоље за неког пацијента, без обзира да ли је то најјефтинији или скуп лек, пацијент ће тај лек добити у државној установи и неће морати да плаћа.
Министарка наводи да је, посебно код онколошких пацијената, проблем што иновативна терапија захтева да постоје одређени услови, односно одређени број ћелија које ће реаговати на лек.

„Ако немате то је сипање у празно и онда је боље да добијете класичну хемио терапију за коју се зна који је степен ефективности и онда да се даље контролишете”, навела је Грујичићева.

Она је додала да се може кренути са једном терапијом, а ако се болест врати после неког времена можда ће тада бити могуће давање иновативне терапије.

Она истиче и да је за онколошке пацијенте важно да Србија има три пута више линеарних акцелератора, два икс ножа, гама нож, а да ће ускоро почети да се ради на магнетном линаку што ће значајно допринети да пацијенти не морају да чекају на радио терапију.

„Оно што је држава сјајно урадила је што се више не чека на зрачење. До пре неколико година имали смо седам линеарних акцелератора, а сада их имамо 21. Не иде се више у Турску или Грчку због апарата које они имају, а ми немамо. Сада већ можемо да планирамо набавку, Крагујевац ће следеће године добити нови апарат за зрачење. Кладово ће добити апарат близанац, јер ако се поквари један апарат, радиће други”, рекла је Даница Грујичић.

Рекла је и да је много већи број скенера, магнетних резонанци, а домови здравља добили су апарате који су неопходни.

Министарка је рекла и да је данас у току трансплантација срца једном пацијенту и захвалила породици пацијента је проглашен мождано мртвим што је дозволила донацију.

Када је у питању дигитализација у здравству министарка је рекла да ће бити потребно неколико година да се умрежи е-здравство.

Говорећи о повећањима плата у здравству, министарка је рекла да ће оне прво бити повећане медицинском особљу, а потом и осталима.

„Добро је да је тако, јер нама тај средњи медицински кадар недостаје. Велики сам противник преквалификација, јер медицинска сестра која заврши четири године средње школа мора да буде испоштована и оно што су оне училе четири године, не може неко да научи за пар месеци или годину дана. Медицинске сестре данас морају много више да знају него што су некада знале и оне су стуб здравства”, истакла је Грујичић.

Рекла је да Србији недостаје специјалиста, а највише педијатара, те да ће свако ко се определи за педијатрију добити специјализацију.

Министарка је навела и да је обилазећи Србију приметила да су болнице полупразне, а да су пуне интензивне и полуинтензивне неге.

„Попуњеност једног клиничког центра прошле године био је 40 одсто, а граде се нове болнице. За то сам да се саграде савремене болнице, али мора се рационализовати”, указала је она.

Додала је да сматра да посебно онкологија, дијализа и психијатрија имају најтеже услове и да да треба да добију нове, савременије просторе.

Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА