5.4 C
Uzice
март 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ministar Nedimović najavio otvaranje fabrika za preradu maline u Arilju i Požezi

Tokom jučerašnje posete Sevojnu, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za poljoprivredu, Branislav Nedimović, najavio je izgradnju fabrike za preradu maline u Arilju i još jedne iste takve u Požezi.

„Potpisan je Memorandum o razumevanju između kompanije iz Arilja i druge kompanije čije je sedište u Mađarskoj. Obaveza srpske strane jeste da obezbedi kooperante odnosno dovoljnu količinu sirovine, da obezbedi lokaciju, koja će biti u Arilju, a sa mađarske strane obaveza je da obezbedi finansijska sredstva, tehnološku opremu i desetogodišnji ugovor o izvozu prerađene maline iz fabrike koja će se graditi u Arilju“, rekao je Nedimović.

Prema rečima ministra, kapacitet fabrike je obrada 5.000 tona maline druge klase, namenjene za industrijsku preradu i upravo je to obaveza srpske strane da kroz kooperante obezbedi.

„Ako znamo da se u Srbiji godišnje proizvede više od 70.000 tona maline, na ovaj način rešavamo problem potražnje ove vrste maline, koja do sada nije mogla da nađe kupca na tržištu. Pored Arilja i Požege, planirano je otvaranje sigurno još jedne fabrike za preradu maline na teritoriji Srbije“, kazao je Nedimović i dodao da se sa dve tri fabrike ovakve vrste može rešiti problem malinarstva odnosno problem sa plasmanom ove vrste robe.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčano i toplije, do 15 stepeni

Oglasna Tabla

ONI SU PONOS UŽICA! Anđela, Jovana i Petar iz Užica osvojili prva tri mesta na državnom takmičenju iz matematike

Oglasna Tabla

Užička policija: Nije prijavljeno da nepoznate osobe pozivaju decu da uđu u beli kombi

Oglasna Tabla