19.2 C
Uzice
јул 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ministar: Ako imaju loš uticaj minihidrolektrane se neće graditi

ALIBUNAR – Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da neće biti dozvoljena gradnja minihidroelektrana ako bilo gde u Srbiji izazivaju loš uticaj na životnu sredinu i da svaki projekat treba pojedinačno analizirati, a ne generalizovati stvari.

Svaka institucija treba da radi svoj posao po pitanju gradnje minihidroelektrana, rekao je Antić odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa minihidroelektranama na Staroj planini, gde su meštani tražili od vlade da se stopira bilo kakva izgradnja pošto bi bila ogromna ekološka šteta, a minoran doprinos elektroenergetskom sistemu i da li će kao ministar sprečiti realizaciju tog projekta.

„Ako izaziva bilo koji loš uticaj na kvalitet vode, na vodosnabdevanje u nekoj sredini naravno da takav projekat ne smemo dozvoliti i nećemo dozvoliti. Čvrsto sam obećao meštanima Temske kada smo razgovarali o projektu koji razvija EPS da ćemo ga zaustaviti i uraditi sve neophodne analize i da nećemo napraviti nijedan korak oko koga se ne slažemo sa opštinom. To je odgovoran pristup“, istakao je Antić.

On je zamolio medije da imaju odgovoran pristup prema projektima izgradnje minihidroelektrana.

Naglasio je da su dobri projekti ako ne ugrožavaju životnu sredinu i da sve mora da se radi po zakonu, kao i da je svaki projekat izgradnje minihidroelektrane moguć ako dobije potrebne saglasnosti organa nadležnog za upravljanje vodama i organa za zaštitu životne sredine.

„Ako ispunjava uslove i nema negativan uticaj, treba da se razvija , ali ako stvara bilo kakav problem onda svako u tom lancu treba da radi svoj posao“, kazao je Antić.

Na pitanje da li je obišao Jošaničku Banju, gde postoje već dve minihidroelektrane i gde se građani takođe žale da su nanele veliku štetu životnoj sredini, Antić je rekao da će analizirati i taj slučaj.

„Igrom slučaja nisam bio tako, ali u svakom slučaju ću analizirati svaku situaciju na koju ljudi širom Srbije reaguju, jer je to naš posao“, dodao je Antić.

Izvor: rtv.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani trećeplasirani u City games

Oglasna Tabla

Užički Nauči klub RCU dobio priznanje za promociju nauke

Oglasna Tabla

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla