ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Minimalac iznad 35.000 dinara: Danas počinju pregovori o povećanju najniže cene rada za sledeću godinu, sindikati gledaju potrošačku korpu

MINIMALNA cena rada sigurno će u narednoj godini biti iznad 35.000 dinara, a prvi sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome će se razgovarati o njenom povećanju održaće se već danas, najavio je ministar finansija Siniša Mali.
On je objasnio da će se analizirati svi preduslovi i parametri koji su neophodni da se definiše povećanje minimalne cene rada za 2022. godinu.

– Stav države je da sigurno idemo na povećanje veće od 35.000 dinara prvi put u istoriji – rekao je Mali. – Naravno, za nas je prioritet podizanje ekonomskog standarda građana Srbije, što znači da i prosečna plata mora da raste, a uslov za to je podizanje minimalne cene rada.

Ministar je podsetio da je 2011. godine minimalac bio 15.700 dinara, da je danas već više od 32.000 i da država namerava da sledeće godine taj iznos podigne iznad 35.000 dinara, što je mnogo više nego 2011. godine.
– Očekujem teške pregovore, ali nadam se dobrim vestima za građane Srbije – istakao je Mali.

Ministar finansija je najavio da će naredni sastanka Socijalno-ekonomskog saveta biti održan odmah naredne nedelje i da će na njemu učestvovati pored njega i drugi predstavnici Vlade.

Sindikati su u ponedeljak najavili da iznos koji oni traže mora da prati cenu minimalne potrošačke korpe u Srbiji, što trenutno iznosi 39.000 dinara.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da nije korektno što je Vlada izašla unapred i odredila cenu od 35.000 dinara.

– Mislim da su time malo devalvirali sam čin pregovora, ali videćemo kada sednemo za sto da li to može da se poveća – kazao je Mihajlović.

Što se poslodavaca tiče, ocenio je da oni nikada nisu zadovoljni povećanjem i da se oni pitaju, minimalac bi verovatno bio na nivou od pre desetak godina. Samostalni sindikat, objašnjava Mihajlović, očekuje da se ostvari dogovor iz 2017. godine kada je konsenzusom na Socijalno-ekonomskom savetu zaključeno da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače.

– Naravno, ne očekujemo da se to desi ove godine zbog korone, ali sledeće bi već moglo. Dobro je da taj konsenzus ponovo postignemo što bi značilo i jedan malo veći skok plata u Srbiji – smatra sekretar Veća SSSS.

ČEK NAJVEĆI U LUKSEMBURGU
MINIMALNA zarada u zemljama EU kreće se od 332 evra u Bugarskoj do 2.202 evra u Luksemburgu, pokazuju podaci Eurostata. Plata za najjednostavniji rad u 10 država EU na kraju 2020. bila je ispod 700 evra i u toj grupi su Bugarska, Mađarska, Rumunija, Letonija, Hrvatska, Češka, Estonija, Poljska, Slovačka i Litvanija. Najveći minimalac primaju građani u državama zapada i severa EU – Francuska (1.555), Nemačka (1.614), Belgija (1.626), Holandija (1.685), Irska (1.724) i Luksemburg 2.202 evra.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић