ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Мини сајам иновативне дрвопрераде одржан на Златибору (видео)

РАШ Оморика (Регионална асоцијација власника приватних шума) у сарадњи са Београдском отвореном школом организовала је мини сајам производа од дрвета. Циљ сајма је повећати број произвођача финалних производа од дрвета и учинити видљивима мале произвођаче који имају озбиљан потенцијал.

На Краљевом тргу на Златибору отворен је мини сајам иновативних производа од дрвета, који укључује дрвене играчке и ситну дрвенарију. На сајму је своје производе изложило неколико произвођача којима је и те како потребно да се људи упознају са њиховим радом и производима које израђују и према њиховим речима, од сајма имају велика очекивања.

„Данас смо овај догађај организовали како бисмо подстакли комуникацију и сарадњу између произвођача производа од дрвета, организације цивилног друштва и институција које успостављају правни оквир и цео систем у ком произвођачи треба квалитетно да раде свој посао и да зараде од свега тога. Овде смо управо како бисмо видели који су то проблеми са којима се произвођачи суочавају и на који начин представници сва три сектора могу да помогну како би се услови побољшали“, каже Марија Тодоровић, Београдска отворена школа.

„Пре овога смо супруг и ја били у неким другим пословима, он се бави програмирањем а ја сам машински инжењер. Овим послом смо кренули да се бавимо оног тренутка када смо добили наше дете и то је био тренутак када смо желели да му понудимо играчке које имају едукативан садржај и корисне елементе за развој фине моторике“, каже Јелена Терзић, Чачак.

„Волим цвеће па је моја производња тако и почела. Прво сам правио за своје потребе, након чега се одлучујем да израђујем предмете и за продају и у овом послу сам већ три године“, рекао је Марко Балабан, Београд.

„Овај сајам је веома добар по нас произвођаче јер може да се чује за нас, можемо да се удружимо, разменимо своја искуства и поразговарамо са људима који могу да нам помогну у овом послу“, каже Валентина Китић, Ниш.

„Дуборез сам почео да учим пре десет година, након чега сам научио и столарски занат, тако да сам у обради дрвета мало више од десет година“, каже Владимир Мишовић, Даутовац.

Након отварања сајма уследила је панел дискусија у Културном центру Златибор, на тему унапређења предузетништва у дрвној индустрији.

„Европска банка за обнову и развој у сарадњи са различитим сетом донатора који су присутни на овом тржишту сматра да је овакав сектор изузетно важно подржати, пре свега произвођаче а и оне који су на почетку својих идеја. Сваки вид организовања већег броја учесника, односно већег броја предузетника који би били заинтересовани за унапређење свог пословања су заправо идеалан начин да више бизниса добије правовремене информације“, рекао је Дејан Тонић, Европска банка за обнову и развој.

„Ово није прича само о мини произвођачима и њиховим проблемима већ је ово прича о начину како да дрво, које је наша сировина, у потпуности и до краја прерадимо у нашој земљи, да буде претворено у финални производ и продато. Ми смо регион пребогат дрветом али у овом тренутку, на прсте једне руке, можемо да набројимо фирме које производе финалне производе од дрвета, углавном су то даске, греде, полупроизводи и евентуално пелет као неко високо вредно дрвно гориво“, каже Ђорђе Марић, консултант РАШ Оморике.

На основу података до којих се дошло приликом спровођења пројекта РАШ Оморике, јасно је да је потенцијал за унапређење стања огроман. Када би се количина резане грађе лишћара која се извезе, прерадила само у столице, зарадило би се осам пута више новца.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА