15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

MILION DINARA ZA SPECIJALISTE

Ukoliko se prihvati odluka gradskog Saveta za zdravlje, od naredne godine Grad Užice će učestvovati u finansiranju dela troškova za volonterske i deficitarne specijalizacije za lekare koji su nezaposleni.

Za tu namenu bi trebalo da bude odvojeno milion dinara u gradskom budžetu, a pojedinačni godišnji iznos finansijske podrške budućim specijalistima trebalo bi da bude od 130.000 do 140.000 dinara.

– To su iznosi koje ćemo direktno uplaćivati Medicinskom fakultetu, dok će ostale troškove snositi specijalizanti, kazao je za Danas Vidoje Drndarević, gradski većnik i predsednik Saveta za zdravlje grada, i dodao da „broj specijalizacija, koje odobrava i finansira Ministarstvo zdravlja, nije dovoljan za dom zdravlja i bolnicu u Užicu“. Biće utvrđeno koji su to specijalisti deficitarni, nakon što Ministarstvo utvrdi kvotu o broju specijalizacija za narednu godinu i posle dogovora sa čelnicima zdravstvenih ustanova u gradu. Uslediće izrada pravilnika i utvrđivanje kriterijuma po kojima će se birati kandidati na konkursu, a među njima, kako je istakao, biće prosek i dužina studiranja, kao i uslov da je lekar sa teritorije Užica.

On je najavio da će se ugovorima budući specijalisti obavezati na to da će određeni broj godina raditi u užičkom zdravstvu ali, kako dodaje, Grad ne može da im garantuje radna mesta u Domu zdravlja i Opštoj bolnici, jer to nije u nadležnosti lokalne samouprave već Vlade Srbije ali će, kako je dodao, imati prednost u zapošljavanju.

– Prvenstveno ćemo stipendirati kadrove koji nedostaju domu zdravlja i bolnici ali, ako im ne ponudimo posao, oni će moći da se zaposle u privatnoj praksi, što znači da će ostati u Užicu i da će građani Užica imati korist od toga, kaže Drndarević.

Navodeći da podržava ideju o sufinansiranju stipendija, dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice, ističe da je najvažnije da se utvrde jasni kriterijumu pri izboru kandidata i da se, uz saglasnost bolnice i doma zdravlja, dodeljuju stipendije za one specijalnosti koje su stvarno deficitarne, kao i to da se utvrde obaveze Grada i budućih specijalista, ali i način njihovog zapošljavanja. Ona je dodala da toj ustanovi nedostaju specijalisti opšte hirurgije, dečji hirurzi, plastični hirurzi, ginekolozi, pa i radiolozi.

I prim. dr Slavka Mitričević, donedavno direktorka Doma zdravlja, navodi da je sufinansiranje volonterskih stipendija izraz značajne podrške lokalne samouprave.

– Trebalo bi da se uspostavi i dobra komunikacija sa Zdravstvenim centrom Užice i RFZO kako bi specijaliste čekao stalni posao, kazala je dr Mitričević, uz podsećanje da Dom zdravlja u Užicu, zbog blizine bolnice, nema specijalističku službu, ali da i toj ustanovi nedostaju tri ginekologa.

Na posao čeka 21 lekar

Prema podacima užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, bez posla je trenutno 21 doktor medicine, od kojih petoro čeka na posao duže od jedne godine, ali u toj evidenciji nema nijednog lekara specijaliste.

Izvor:danas.rs/piše-foto:Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla