Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Миладин исклесао скулптуру патријарха Павла за два месеца: Несвакидашњи подвиг дрводеље са Златибора

Његових вештих руку дело је и симбол српске планине, катранџија са мазгом који већ годинама красе Краљев трг
Самоуки дрводеља из златиборског села Шљивовица један је од оних који је своју љубав и хоби преточио у посао. Његових вештих руку дело јесте симбол српске планине, катранџија са мазгом која већ годинама краси Краљев трг. Исклесао је од дрвета и Алексу Шантића, кнежеве Милоша Обреновића и Карађорђа.

Сада је из његове радионице изашло још једно ремек дело вредно пажње – велика скулптура патријарха Павла.

– Идеја за оваквом скулптуром кренула је случајно, а пре свега из поштовања према лику и делу нашег великог патријарха. Било ми је протребно два месеца да је исклешем, од липовог дрвета где сам утрошио око кубик и по материјала. Лепио сам даске, а онда обрађивао по његовом лику. Сама скулптура је око два метра, већа је у односу на природну величину. Ово је већ други примерак патријарха Павла који сам исклесао, први је постављен у једној од наших цркава – казао је за РИНУ Миладин Лекић из златиборског села Шљивовица.

Како од дебелог стабла направити скулптуру од које застаје дах Миладин је учио сам, корак по корак. На свом примеру је показао да је срећан само онај човек који ради оно што воли. Био је аутомеханичар, али је одмалена волео да црта и прави облике од дрвета.

Свој први рад чува и данас, јер је био прекретница у његовом животу.

– У почетку није било лако савладати све тајне заната. Добијете стабло од два метра и сад морате од њега направити неки облик. Прво ради моторна тестера, како би се отклонио вишак материјала, кад се добију одређени обриси тад се почиње са глетовањем, а на крају се поступак завршава шмирглом. Најчешће се користе орахово и храстово дрво, јер су најпогоднији, а грађу набављам у нашим златиборским шумама – прича дрводеља из Шљивовице.

Свој таленат са пуно љубави и пажње, овај Златиборац преноси и на два сина који су уз оца у радионици од малих ногу. Заједно су направили и неколико малих предмета од дрвета, па ако је судити по томе, још ће се квалитетних и крупних скулптура правити у Шљивовици.

телеграф.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Радови на деоници пута Ужице – Бела Земља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: У селу се рађају људи, а у градовима – кућни љубимци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Давор поново оборио Гинисов рекорд: Рођен без леве шаке, а успео да победи светског шампиона у рађењу склекова на једној руци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичка организација Златибор обележила Светски дан туризма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак – 26. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА