ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Mikoš Rnjaković – 27 puta šampion, ljubimac publike, pravi kralj na dva točka

Bio je sjajan gost emisije TV SPRINT, na kanalu TV Politika, leta 1992. godine, a gledaoci su imali priliku da čuju i vide biciklistu iz Požege (kod Užica) koji je na novinskim stubcima dobio baš ogroman broj hvalospeva i pompeznih naslova, kakve stiču samo vrhunski majstori sporta. Da li je Mikoš Rnjaković bio vrhunski učesnik mnogih trka…

…..ne on je bio i više od toga, bio ja kralj drumova, uspona, trka na hronometar, sprintova po kiši i suncu, nosilac žutih majica, čovek koji je oduševljavao celu Evropu i znao da pobedjuje svetske prvake. Ako samo pogledate šta su o njemu pisali novinari, ako pročitate neverovatne naslove, izjave rivala i konstatujete gde je i koga je sve pobedjivao, biće vam jasno da je reč o biciklisti bez premca, o 27 puta šampionu države, o četvorostrukom pobedniku „Trke kroz Srbiju“ (sa trijumfom u svim etapama !!!), lideru Bundes lige, šampionu etape profi trke Setimana Bergamasa u Italiji, o asu koji je imao 8 uzastopnih internacionalnih startova i 8 uzastopnih pobeda.

Ali sve to ipak nije dovoljno da biste doživeli čoveka koji je još kao junior ulivao strah i starijim rivalima, koji je, kako je  svojevremeno napisao jedan autor teksta, „rodjen da pobedjuje“ i čija je karijera trajala 28 godina…

Na svojoj internet stranici je ovako opisao jednu medjunarodnu pobedu…

„1.4.1991.g. Solo pobeda prve trke za Bundesligu Rund um Schonaich….. 17 krugova po 9km. Zbog nesporazuma sam zakasnio 2 min. na start trke.Posle 30km i velikog napora sam sustigao glavnu grupu. Predahnuo sam,otišao napred i sustigao prvu grupicu, a na strmom usponu sam „otresao“ openpro-šampiona Nemačke Heinrich Trumhelera.“

Ako ga upitate koji skupovi su mu najdraži, kazaće…

Liderstvo u Bundes ligi, trka u Italiji kod Bergama, kada je vozio sa čuvenim Djuzepeom Saronijem, 8 vezanih internacionalnih priredbi i 8 uzastopnih pobeda, i svakako velika trka „Alpe Adria“, kada sam pobedio svetskog prvaka, sjajnog Rusa Igora Patenka a kasnije i Rusa Valerija Batura, svetskog prvaka na 4 kilometra..

Ostalo je zabeleženo da je Mikošu Rnjakoviću na testu opterećenja izmeren neverovatan rezultat, 85,5 ml. kiseonika po kilogramu telesne mase…. što je najbolji rezultat u istoriji YU sporta.

Godine 1996. bio je 4. amater sveta, sa 189 bodova.

Mikoša Rnjakovića nismo videli punih 28 godina, od tih dana kada je bio gost pomenute televizijske emisije. Naravno, nikada ga nismo zaboravili, već često pominjali njegovu srčanost, hrabrost, perfektnu fizičku konstituciju i njegov nemirni i neukroćeni karakter, čoveka koji večito stremi  istini, pravdi i moralu.

Večita borba sa moćnicima prilično je odredila i njegov status pa se taj velemajstor brzine na vrhunskim tabularima često nalazio na nezasluženo niskim pozicijama. Danas smo ga zatekli u zaista lepom Nastavnom centru „Makiš“, MUP-a Republike Srbije, gde Mikoš Rnjaković brine o organizacionim zadacima i korišćenju sportskih objekata. Verovatno je tokom svoje karijere u svojim kritičkim opaskama spominjao i nešto što se „ne sme“, ali, bilo bi sasvim normalno da neko iskoristi znanje, kapacitet i energiju najboljeg bicikliste Srbije svih vremena. Mikoš Rnjaković je posle dugogodšnje pauze nastavio studije  medicine sa najvišim ocenama, još nekoliko ispita ga deli od diplome. O sportu i pripremama jednog sportiste zna zaista puno. Verujemo da će se neko u ovoj zemlji zainteresovati za asa koji je širom Evrope proneo glas o Srbiji, maloj zemlji sa puno sportskih velikana.

Beograd 2.jun 2020.     Djordje Djenić „Moj svet brzine“

Izvor / Foto: autoblog.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама