ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Михајловић: Струја ће поскупети и за грађане, увозимо и угаљ

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поновила је како очекује да струја за грађане поскупи.

Како је додала, ЕПС и увоз електричне енергије и будући увоз угља плаћа из сопствених средстава.

„Знам да то нимало није популарно, али очекујем да дође до повећања цене струје за грађане, али је Министарство рударства и енергетике припремило и Уредбу о енергетски угроженом купцу која ће помоћи онима који не могу да плате струју, гас или топлотну енергију”, рекла је Михајловић.

Она је рекла да је од 12. децембра 2021. до 20. априла 2022. због „катастрофално лошег управљања ЕПС-ом” та компанија морала да увезе укупно 2.231,6 GWh (гигават-часова) електричне енергије и да је то плаћено 530,7 милиона евра.

„Много смо више изгубили јер је ЕПС пропустио шансу да ове зиме буде извозник по рекордно високим ценама на тржишту, а уместо тога, ЕПС је увозио струју”, рекла је Михајловић.

Додала је да Србија до сада није увозила угаљ, али „због истих разлога због којих је бачена једна хидроелектрана”, Влада је одборила увоз четири милиона тона угља до краја 2023, колико је процењено да ЕПС-у недостаје. Оценила је да ће то бити додатни губитак.

„А ЕПС се финансира од новца којим грађани плаћају струју и кредита, међу којима је доста оних са државним гаранцијама”, рекла је Михајловић.

Додала је да је корекција цена најављена када је речено да током ове грејне сезоне неће бити поскупљења струје, а та сезона је прошла и сада морају да се направе „нове калкулације”.

Нова цена струје мора да буде усклађена са свим параметрима и одржива и за Електропривреду Србије (ЕПС) и за државу и за грађане.

Према њеним речима, треба да се направи јасан и транспарентан план у шта ће ЕПС уложити новац од поскупљења струје.

С изградњом нових капацитета за производњу електричне енергије морају, како је рекла, сви да уче како да више штеде струју и да се рационално понашају. Она је оценила да Србију чека зима која неће бити нимало лака и због тога „морамо већ сада почети да се припремамо”.

Михајловић је рекла да о томе прича у свакој прилици, а да су је, због залагања за обновљиве изворе, називали „зеленим џихадистом”.

Нова Економија/ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА