ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Метеоролог открио какво нас време очекује

Зашто нема лета? Готово да не прође дан, а да нас не изненади пљусак и грмљавина и зато се поставља питање – до када ће трајати период нестабилног времена.

Како метеоролог најављује, промене ускоро неће бити.

„На жалост, нису лепе слике које смо имали прилике да видимо у нашој земљи. Јуче је готово свуда било обилних падавина. На снази остаје наранџасти метеоаларм са до 40 литара кише по квадратном метру у јужним и западним крајевима Србије“, рекао је метеоролог Слободан Совиљ и наставио:

„У уторак и среду очекује нас делимична стабилизација времена, с 2-3 степена вишом температуром и краткотрајним предахом од падавина. Приближава нам се снажан облачни систем са Јадрана, у четвртак долази до Србије и условљаваће обилне кише с пљусковима и грмљавином.“

Најавио је и краткотрајно пролепшавање времена, али и долазак новог снажног циклона из Средоземља.

„Та епизода потрајаће до понедељка, након чега би у последњој декади уследила делимична стабилизација с проређеним пљусковима и коначно да достигнемо 30-ак степени – каже метеоролог“, каже метеоролог. Совиљ нема лепих вести ни кад је у питању временска прогноза за следећи месец.

„Према сезонским прогнозама, дугорочну стабилизацију очекујемо у августу и септембру, међутим, чак и у јулу треба рачунати на учесталију појаву пљускова и грмљавина. Имаћемо тад више температуре, понекад и од 35 степени. Претходне две године била је велика суша, нарочито прошле године. У температурном смислу ове вредности су биле типичне за 60-е и 70-е године прошлог века. Ми смо под утицајем климатских промена навикли на 30 степени већ од маја. Неће се овакав почетак лета понављати у будућности тако често“, прогнозиора Совиљ.

Коначно, објаснио је због чега смо оволико дуго под утицајем честих и обилних падавина.

„Нама је планета топлија за 1,15 степени у односу на прединсустријски период. Различита подручја имају и значајнији пораст температуре, Уз пораст од само једног степена, водена пара се нагомилава и покреће облаке и механизме који проузводе падавине. У топлијој атмосфери можемо имати много чешће падавине. Мења се образац падавина, кишне епизоде бивају екстремније, ове слике смо гледали и раније, али последње деценије су учесталији и, нажалост, такав тренд ће се наставити. Мораћемо се томе прилагођавати, чистити канале, то није лак посао. Исто је и с кишном канализацијом у урбаним срединама“, закључио је метеоролог.

Како смо већ навикли, и јутрос је Републички хидрометеоролошки завод Србије издао упозорење на пљускове праћене грмљавином у појединим деловима земље.

„У наредна 2 часа киша се местимично очекује у Банату, Поморављу, на истоку и југоистоку Србије“, најавио је РХМЗ.

Издато је и хидролошко упозорење.

„Наредних дана на сливовима Колубаре, Јадра, горњих токова Западне и Јужне Мораве, Ибра, Нишаве, Топлице, Расине, Мајура, Белице и Црнице, као и на сливовима Млаве, Пека и Тимока могућа су изливања мањих бујичних водотока“, наводи РХМЗ.

Судар два циклона
И метеоролог Иван Ристић рекао је за „Блиц“ да нас у наредним данима очекује судар два циклона што ће резултирати великом запаром.

„Пролеће смо прескочили, али ћемо лето сачекати са температуром од 30 степени и више“, најавио је метеоролог Иван Ристић.

Он упозорава и на обилне поплаве које могу погодити централну Србију у наредним данима, истичући да ће се на нашем простору током ове и следеће недеље сударити два потпуно супротна циклона: један који доноси обилне падавине и други који доноси велике врућине, па се може очекивати велика запара.

„Имамо још једну обилну кишу која стиже у четвртак. Ово сада што пада на југоистоку ће полако престати, Београд ће имати једно два дана паузе, југоисточна Србија један дан и од четвртка стиже циклон, озбиљна је ситуација“, наводи Ристић.

Према његовим речима, централни и јужни делови Србије биће погођени обилним падавинама и посебно угрожени од поплава. „Ту ће баш доста кише пасти. Треба очекивати до краја недеље да ће бити још вести о поплавама и бујичним потоцима“, каже Ристић.

Извор: Б 92
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај