10.9 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

METEORI – NEVEROVATNI MANASTIRI

Manastiri Meteori (Μετέωρα — lebdeće kamenje) je grupa manastira u blizini grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su veoma poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stenama-stubovima i smatraju se najvrednijom grupom manastira u Grčkoj posle Svete gore. Meteori su i na spisku kulturne baštine UNESKO.

Smatra se da su još u 11. veku na tom mestu boravili monasi, a tokom narednih vekova počelo je zidanje manastira. Njihov pravi procvat počinje dolaskom otomanske okupacije u te krajeve, jer je tako skriveno područje među ogromnim stenama-stubovima omogućilo skrivanje od nove, neprijateljske vlasti.

U početku je bilo je čak 20 manastira, ali je danas preostalo svega 6 (Varlaam, Agios Nikolaos, Rousanou, Agia Triada, Agios Stefanos). U početku, dolazak do manastira bio je izuzetno težak – preko kožnih merdevina ili putem ogromnih mreža, ali je ta nedostupnosti omogućila nesmetan život i molitvu monaha.

Početkom 20. veka do manastira su isklesane stepenice. Poslednjih decenija manastiri su postali mesto za hodočasnike i turističke posete.

Ispod manastira nalazi se mesto Kalambaka, gde posetioci koji odluče da se tu zadrže mogu da nađu smeštaj, brojne taverne i prodavnice suvenira. U novije vreme ovaj kraj sve češće posećuje veliki broj free-climbera.

Aktivni manastiri

-Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora, a podignut je u 14.  veku i obnavljan 1483. i 1552. godine. Njegov je glavni muzej za turiste. Glavna crkva (katholikon) je posvećena Isusovom preobraženju oko 1387. godine, a oslikan je prilikom obnove manastira.

greece-130620091705-1

-Manastir sv. Varlaama je drugi po veličini manastir Meteora, a izgrađen je 1541. godine s ukrasima iz 1548. Crkva Svih Svetih je  sa kupolom i prostranim egzonarteksom s kupolom. Stari refektorijum se koristi kao muzej..

-Manastir sv. Rousanoua i sv. Barbare je osnovan polovinom 16. veka, a oslikan 1560. godine.

-Manastir sv. Nikole Anapausasa se sastoji od malene crkve iz 16. veka koju je oslikao kretski slikar Theophanis Strelitzas 1527. godine.

-Manastir sv. Stefana je izgrađen na visoravni, a ne na litici, u 16. veku, a oslikan je 1545. godine. Jako je stradao u Drugom svetskom ratu kada su ga Nacisti bombardovali verujući da se u njemu skriva pokret otpora. Nakon toga je napušten, a obnovile su ga i preuzele časne sestre.

-Manastir Svetog Trojstva izgrađen je na jako visokoj litici 1475. godine, a obnavljan je više puta (1684, 1689, 1692. i 1741. godine).

Izvor:zanimljiveinformacije.net/

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla