3.8 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

METEORI – NEVEROVATNI MANASTIRI

Manastiri Meteori (Μετέωρα — lebdeće kamenje) je grupa manastira u blizini grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su veoma poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stenama-stubovima i smatraju se najvrednijom grupom manastira u Grčkoj posle Svete gore. Meteori su i na spisku kulturne baštine UNESKO.

Smatra se da su još u 11. veku na tom mestu boravili monasi, a tokom narednih vekova počelo je zidanje manastira. Njihov pravi procvat počinje dolaskom otomanske okupacije u te krajeve, jer je tako skriveno područje među ogromnim stenama-stubovima omogućilo skrivanje od nove, neprijateljske vlasti.

U početku je bilo je čak 20 manastira, ali je danas preostalo svega 6 (Varlaam, Agios Nikolaos, Rousanou, Agia Triada, Agios Stefanos). U početku, dolazak do manastira bio je izuzetno težak – preko kožnih merdevina ili putem ogromnih mreža, ali je ta nedostupnosti omogućila nesmetan život i molitvu monaha.

Početkom 20. veka do manastira su isklesane stepenice. Poslednjih decenija manastiri su postali mesto za hodočasnike i turističke posete.

Ispod manastira nalazi se mesto Kalambaka, gde posetioci koji odluče da se tu zadrže mogu da nađu smeštaj, brojne taverne i prodavnice suvenira. U novije vreme ovaj kraj sve češće posećuje veliki broj free-climbera.

Aktivni manastiri

-Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora, a podignut je u 14.  veku i obnavljan 1483. i 1552. godine. Njegov je glavni muzej za turiste. Glavna crkva (katholikon) je posvećena Isusovom preobraženju oko 1387. godine, a oslikan je prilikom obnove manastira.

greece-130620091705-1

-Manastir sv. Varlaama je drugi po veličini manastir Meteora, a izgrađen je 1541. godine s ukrasima iz 1548. Crkva Svih Svetih je  sa kupolom i prostranim egzonarteksom s kupolom. Stari refektorijum se koristi kao muzej..

-Manastir sv. Rousanoua i sv. Barbare je osnovan polovinom 16. veka, a oslikan 1560. godine.

-Manastir sv. Nikole Anapausasa se sastoji od malene crkve iz 16. veka koju je oslikao kretski slikar Theophanis Strelitzas 1527. godine.

-Manastir sv. Stefana je izgrađen na visoravni, a ne na litici, u 16. veku, a oslikan je 1545. godine. Jako je stradao u Drugom svetskom ratu kada su ga Nacisti bombardovali verujući da se u njemu skriva pokret otpora. Nakon toga je napušten, a obnovile su ga i preuzele časne sestre.

-Manastir Svetog Trojstva izgrađen je na jako visokoj litici 1475. godine, a obnavljan je više puta (1684, 1689, 1692. i 1741. godine).

Izvor:zanimljiveinformacije.net/

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla