ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА

Метар дрва на пању 6.500 динара, уз превоз до дворишта и до 8.500

Крај лета традиционално означава и почетак сезоне куповине огрева за предстојећу зиму.

И док је прошле године у ово доба владала огромна потражња упркос високим ценама дрва за огрев, ове године ситуација поприлично другачија. Купаца готово да нема, а цена по метру сада је доста нижа него лани.

„Цене су драстично пале у односу на 2022. годину. Сада је тренутно на лицу места метар дрва 6.500 динара, док ако рачунамо доставу излазе и до 8.500 динара. За ложење су најбољи буква и цер. Ми прошле године нисмо могли да дотерамо шлепера колика је потражња била. Медјутим ове године, ако продамо метар у десет дана добро је”, каже за ГЗС дрвосеча и продавац Вељко Милосављевић из лучанског села Дљин.

Он додаје да је код појединих продаваца било купаца који су дрва узимали чак на цепанице, а не на метар. Милосављевићи имају сталне муштерије али и њихова куповина сада се разликује.

Како кажу, ове године они који су наручивали десет метара наручују упола.

„Домаћини скоро да се и не интересују за огрев, да ли је разлог то што им је дрва остало од прошле године јер је зима била блага или су већ у марту купили огрев када је цена била нижа и од тренутне то не знам, али свакако зна се да је сада сезона када се дрва купују. Рецимо, прошле године имао сам преко пет позива дневно за куповину, данас једва један, вероватно је опала куповна моћ код градјана”, каже Милосављевић.

Прошле године, присећа се Вељко, велике количине огревног дрвета отишле су у све делове Србије, али и у земље региона.

„Знамо да онај ко хоће да се огреје са добрим дрвима, он купује у западној Србији. Тако да смо на стотине кубика отерали не само Београд већ и читаву Војводину, сада видимо да су стоваришта која су откупљивала преплављена прошлогодињом робом која је остала непродата. Притом, није само стала продаја сирових дрва, већ и оних која иде у градјевинаство, колеге чак из хрватске Славоније који се баве прерадом дрвета су у незавидној ситуацији јер им је много сирове градје остало непродато”, закључује Милосављевић.

 

Извор: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Усвојена Стратегија активног и здравог старења у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано и натпросечно топло

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конкурс за куповину минибусева за села отворен до 13. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА