ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Место код Севојна крије необичну причу о два брата близанца: У златиборском крају Римљани су за собом оставили нешто чему се сви и данас диве

СЕВОЈНО – У кањону реке Дервенте у шумовитим брдима око Севојна скривен од погледа налази се стари камени мост који су давно градили Римљани.

Мост је стар вековима, али ипак одолео је зубу времена и то како кажу мештани због тога што су Римљани чак и у то време савршено знали свој посао.

“Да би се мост изградио, Римљани су камен преносили на леђима. И ево изградили су га свака им част”, каже Борисав Митровић.

Према причама старијих мештана, мост су изградила два брата близанца, зато се цело село назива Близанци.

“Ја мислим да ниједан зидар код нас данас не би могао да изведе, ово што су извели Римљани и то без материјала и машина. Све је ово ручно зидано. Били су изузетно спретни и вешти”, прича Боро.

Овај осамдесетогодишњи старац поред овог моста је растао и сећа се како је то изгедало некад.

“Суботом је цело село ишло у Ужице на пијац, преко овог моста. Купимо шећера, брашна, уља и вратимо се кући”, сећа се Борисав.

Стари камени римски мост сада је мало познат и заборављен је, а некад су преко њега прелазили трговци који су царским друмом путовали од Дубровника ка Грчкој.

“На реци Дервенти некада се налазио читав камени град. Ту је била размена робе. Долазили су трговци из Сарајева и Дубровника”, каже мештанин Владан Ћосовић.

Мост су ипак плавиле многе воде и на каменој грађевини оставиле су трага. Боро је са комшијама поправио шта је могао, али се плаши да се овај споменик једног дана не уруши.

“Треба нека екипа да дође да се ово заштити. Било би штета да са лица земље нестане овако један битан траг из доба Римљана”, каже Боро.

У близини моста, испод стене која се надвила над Дервентом извире и чиста питка вода, али ово налазиште познато је само искусним посетиоцима овог краја.

(Курир.рс/РИНА)

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА