ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Meštani složni protiv geoistraživanja, Opština Požega zahteve javnosti proslediće Ministarstvu

Meštani dobrinjskih sela su spremni da svim raspoloživim sredstvima brane svoja ognjišta i zdravu životnu sredinu i to je jedinstvena poruka poslata kompaniji Jadar Lithium i Ministarstvu rudarstva i energetike, saopštili su iz Udruženja građana Inicijativa za Požegu.

Povodom geoloških istraživanja na području Dobrinje u Požegi, čiji je početak najavljen za 17. april, meštani požeških sela su se okupili sinoć u Papratištu i Mušićima, nadomak Požege. Na tim skupovima, prema navodima Inicijative za Požegu, meštani su informisani i upućeni u postupak izvlačenja litijuma uz korišćenje toksičnih jedinjenja, narušavanje vodotokova i zagađenje tla.

MEŠTANI GORNJE DOBRINJE ZBUNJENI ZBOG PREDSTOJEĆIH ISKOPAVANJA

– Velika posećenost na održanim skupovima ukazuje da su stanovnici na vreme prepoznali potencijalnu opasnost, naveli su iz Inicijative za Požegu. Traže da se stavi van snage odluka o geološkom istraživanju dok se ne utvrdi da li postoji uticaj koji je štetan po zdravlje stanovnika; Foto Inicijativa za Požegu
Geološka istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata su najavljena na oko deset lokacija na području dobrinjskih sela.

Iz Opštine Požega su podsetili da je privredno društvo Jadar Lithium po zakonu dužno da pre početka izvođenja radova pribavi saglasnosti vlasnika, odnosno dokaz o pravu korišćenja, zakupa i službenosti na zemljištu, ali i dokaz o uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite od nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture na kojem planira da izvede projektovane istražne radove.

Iz Opštine Požega su podsetili da će Jadar Lithium izvoditi geološka istraživanja na osnovu rešenja koje izdaje Ministarstvo rudarstva i energetike.

– Shodno članu 31 Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, predmetno rešenje Ministarstva rudarstva i energetike je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor. Za sve ostale tražene akte kao i radnje (zahtev za zabranu početka izvođenja radova i sl.) od strane zainteresovane javnosti, jedinica lokalne samouprave nije nadležna, te ćemo zahtev proslediti Ministarstvu rudarstva i energetike, Odeljenju za geološka istraživanja i rudarstvo, u cilju dobijanja predmetnog rešenja i dodatnih informacija u vezi planiranih geoloških istraživanja, poručili su u saopštenju iz Opštine Požega.

Obavestenjezajavnost

Istakli su i da su mineralni, geotermalni, geološki i resursi podzemnih voda prirodno bogatstvo u svojini Republike Srbije koje se može koristiti pod uslovima i na način utvrđen Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, te da je Ministarstvo, posredstvom geoloških i rudarskih inspektora, nadležno za inspekcijski nadzor primene tog zakona.

Privredno društvo Jadar Lithium d.o.o. iz Beograda je 5. aprila dopisom obavestio Opštinsku upravu opštine Požega da projektovani istražni radovi počinju 17. aprila.

– Radi transparentnosti i uključivanja javnosti u sve odluke koje se tiču opštine Požega, obaveštenje je oglašeno na zvaničnom sajtu opštine Požega 07.04.2021.godine i tako ispoštovano načelo informisanja i učešća javnosti u ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu jer svako ima pravo da bude obavešten o stanju životne sredine i da učestvuje u postupku donošenja odluka čije bi sprovođenje moglo da utiče na životnu sredinu, naveli su u saopštenju iz Opštine Požega.

Iz Inicijative za Požegu su najavili da će u subotu, u 9 sati, u Dobrinji održati skup podrške meštanima.
Izvor: Radio Luna / Foto Inicijativa za Požegu

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције

Промоција збирке песама “Кошмари Кошара”

Данас је Свети Јован Богослов

ОГЛАСНА ТАБЛА