Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Мештани села код Ивањице стрепе од дрвета: Митови круже већ деценијама, један симбол га чини посебним

О најстаријем становнику осонице легенде круже дуже од 40 година
Најстарији „становник“ села Осоница у близини Ивањице има више од 300 година. Док му се једни диве, други стрепе пред њим. Мештани вековима препричавају легенде о њему које се преносе са колена на колено, а у једном се слажу сви – гледају га као светињу.

Храст који се налази тик поред пута у овом сеоцету, наводно је посадила царица Милица. На први поглед изгледа као и било које друго дрво, међутим, у њему се крију тајне које становници никада неће заборавити.

Наиме, легенда каже – ко посече дрво пратиће га велика несрећа. Поред њега се читају молитве и пролазе крстоноше, а сујеверних прича о дрвету мештани се присећају са дозом сумње. Међутим, Дејан и Драгојло Гавриловић ипак су пред камерама портала Телеграф.рс одлучили да појасне шта је оно што је утерало становницима страх у кости.

Како наводи Дејан, његов отац имао је непријатан сусрет са храстом после ког нико из породице није хтео да му прилази и искушава срећу.

– Храст се налази на имању мог оца. Пре 40 година једна грана је сметала имању. Отац је покушао да је одсече, али ланац на тестери се иступио. Он је ипак некако успео да одсече ту грану. Међутим, те ноћи уследили су комшмари, није могао да спава. Ноћне море су трајале шест дана – наводи Гавриловић.

Додаје да је храст за њега светиња и представља симбол села.

– Гледамо га као свето место, кад год прођемо поред њега прекрстимо се. Осећамо сигурност и неку повезаност са Богом – објашњава Дејан.

Оба мештана споменула су догађај који је цело село узнемирио. О томе Осоница шапуће већ годинама, али нико од становника не може са сигурношћу да тврди да ли је незгоду „проузроковао“ храст. Међутим, како кажу, не би се усудили да дрвету науде.

– Када је пре скоро деценије чишћен пут од великог снега десио се један инцидент. На том месту на дрвету биле су неке слике политичке пропаганде, возачу се очигледно нису свидели постери па је машином за чишћење покушао да скине плакат и тако и оштетио дрво и направио рупу. Он је одмах после тога убио неког човека у селу и завршио у затвору – прича нам Гаврило напомињући да би рупу требало санирати.

Традиција прослављања сеоске славе према речима наших саговорника започета је још пре 80 година, у једном периоду је прекинута, али мештани нису допустили да падне у заборав. Како каже Драгојло, потрудли су се да оживе симболику храста и врате историју у село.

– Пре 80 година у Осоници смо започели прослављање сеоске славе Спасовдан како бисмо радили на напретку села, домаћинства и свега осталог. Међутим од 1945. године па надаље, слава се више није обележавала. Ја сам инсистирао прво 2020. године да је вратимо, али неуспешно, а онда сам да вратим славу у село годину дана касније. Позвао сам свештеника, сазвао народ и обавили смо обичај остављања молитве код храста. Било је око 60 људи. Надам се да сам успео да оживим традицију како би остала у сећању и нашег потомства – каже он.

Списак обичаја везаних за дрво је дугачак. Судећи по причама становника храст игра важну улогу у сваком сегменту њихових живота, па тако чак и када су у питању испраћаји у војску или сахране.

– За сваког ко премине морала је да се очита молитва код храста. Такође имамо обичај и за испраћај у војску. За сваког регрута смо правили славље под шатром, а коло се играло целом улицом дуж села и поред храста – наводи Драгојло.

Ипак, становнике Осонице и дан данас буни једна ствар. За симбол крста уклесан на деблу храста нико нема објашњење. Како кажу, могу само да нагађају о његовом пореклу, али то не умањује њихово поштовање према дрвету.

– Од када знам за дрво знам и за крст и још увек је исти. Можда би га требало обновити, али још увек није избледео и није промењен. Не зна се ко га је уклесао, постоје разне приче о томе, претпоставља се да је неко свештено лице – каже Драгојло Гавриловић.

Иако ће сујеверне приче о дрвету живети докле год живи и ово село, мештани не допуштају да их оне застраше. Драгојло и Дејан одлучни су у идеји да сачувају успомену на њега чак и када га више не буде било. Сматрају да је битно да покољења знају причу о мистичном храсту и да га заувек памте као свето место.

– Једнога дана када га више не буде било наша деца ће посадити овде неко ново дрво. Требало би оставити неки аманет или симбол како би се заувек памтило где је некада био симбол нашег села – закључују мештани Осонице.

Телеграф/Фото: Милена Ђорђевић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница поздравила учеснике шесте конференције ТО регије Западна Србија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор и ове године најпосећенија планина са око 400 хиљада посетилаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарна свирка Марије Маре Лазић за помоћ суграђанину Владимиру Илићу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оригинални рецепт за руску салату: Ни налик на оно што ми правимо

ОГЛАСНА ТАБЛА

Све више породица са кучићима – љубав или помодарство? (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предлог закона да се ограниче цене кирија: Колико би требало максимално да кошта закуп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од пољопривреде може да се живи … кад се мора!

ОГЛАСНА ТАБЛА