OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Meštani podno Golije strahuju od medveda: Četvrti put dolazi kao nezvan gost i napada ljude

Ivanjica – Sve su učestaliji napadi medveda koji bez pardona i najave silaze u sela podno Golije.

Uplašeni meštani sela Čečina na samoj granici između Ivanjice i Kraljeva plaše se za svoj život, jer već četvrti put za mesec dana medved silazi do lokalnog stanovništa i prvih kuća u potrazi za hranom. Najnoviji slučaj na svu sreću završio se na najbolji mogući način, je stariji muškarac dok je vraćao ovce sa ispaše samo pukom srećom izbegao sigurnu smrt, kada se šumska zver iznenada prišunjala iza njegovih leđa,

„Nije ga čuo kada je dolazio, zatim se sasvim slučajno okrenuo, medved je stajao na samo par metara od njega, počeo je da viče i na svu sreću čula je komšinica, pa su uspleli nekako da ga zaplaše i otišao je drugim putem. Za dlaku je izbegao sigurnu smrt. Međutim, nije ovo jedini slulaj, nedavno je napala poštara Dalibora koji je uspeo da pobegne i jednu zemljakinju koja je išla u šumu da bere borovnice. Nije nam svejedno da izađemo iz kuća, kada god zakoračimo kućni prag čujemo krike medveda kroz šumu i vukova, deluje jezivo, nikada nisu bili ovako blizu kuća”, kazao je za RINU Ratko Polovina, meštanin sela Čečina.

Iako se medved povukao u šumu, strah meštana Čečine ne jenjava, lokalnim putevim svakodnevno se viđaju stope divljih zveri i medveda koji u toku jednog dana pređu na desetine kilometara.

„Imamo dva đaka prvaka koji su sada krenuli u školu u Deviće udaljenu šest kilometara, ne smemo ih same pustiti mora ih neko odvoziti i dovoziti, jer stalno nailazimo na tragove divljači i medveda. Moram da sve svoje poslove ostavimo kako bi ih odvezli i vratili od kuće do škole”, dodao je Ratko.

Takođe, još jedan problem sa kojim se suočavaju meštani Čečina, jeste što u strahu od medveda ne mogu da odu do svojih oranica i livada kako bi spremili hranu, jer se u tom delu Ivanjice ljudi bave poljoprivredom i stočarstvom.

„Obraćao sam se nadležnim istitucijama za zaštitu divljih životinja i lovačkim društvima da nam na neki način pomognu, međutim ostao sam šokiran. Savetovali su me da ogradim prostor bodljikavom žicom, tako da ću izgleda morati ceo život da radim samo da bih ogradio kuda se krećem, čak su me savetovali da kupim pištaljku i da se združimo sa ovim predatorima. Zatim su me preusmerili da se obratim državnim organima jer oni štite medvede, a ja se pitam ko štiti ljude u ovom slučaju, ja sam rekao da zbog dece neću odustati dok se ovaj problem ne reši, kucaću na sva rata”, zaključio je Polovina.

GZS/RINA/Foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Malo drugačiji test ličnosti: Koju ste boju prvo uočili na ovoj slici?

Oglasna Tabla

Njen miris jako volimo, a ne znamo koliko je zdrava: Uz ove recepte oprobajte neverovatno lekovitu moć dunje

Oglasna Tabla

Učite decu da ne budu bogata, već srećna: Najbolji savet Minje Subote svim roditeljima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 19. septembar

Oglasna Tabla

Zlatibor ponovo domaćin turnira ABA2 lige

Oglasna Tabla

Menjaju se oznake na elektronskim uređajima, šta znače nove

Oglasna Tabla

I bakšiš će kroz kasu? Ministarstvo finansija razmišlja da napojnica postane obavezni deo računa

Oglasna Tabla

Detaljan spisak gradova i uputstva: Kako će se od ponedeljka ići u školu

Oglasna Tabla

Ovako se pravilno pripremaju tegle za zimnicu: Zaštitite hranu od propadanja

Oglasna Tabla