Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Meštani podno Golije strahuju od medveda: Četvrti put dolazi kao nezvan gost i napada ljude

Ivanjica – Sve su učestaliji napadi medveda koji bez pardona i najave silaze u sela podno Golije.

Uplašeni meštani sela Čečina na samoj granici između Ivanjice i Kraljeva plaše se za svoj život, jer već četvrti put za mesec dana medved silazi do lokalnog stanovništa i prvih kuća u potrazi za hranom. Najnoviji slučaj na svu sreću završio se na najbolji mogući način, je stariji muškarac dok je vraćao ovce sa ispaše samo pukom srećom izbegao sigurnu smrt, kada se šumska zver iznenada prišunjala iza njegovih leđa,

„Nije ga čuo kada je dolazio, zatim se sasvim slučajno okrenuo, medved je stajao na samo par metara od njega, počeo je da viče i na svu sreću čula je komšinica, pa su uspleli nekako da ga zaplaše i otišao je drugim putem. Za dlaku je izbegao sigurnu smrt. Međutim, nije ovo jedini slulaj, nedavno je napala poštara Dalibora koji je uspeo da pobegne i jednu zemljakinju koja je išla u šumu da bere borovnice. Nije nam svejedno da izađemo iz kuća, kada god zakoračimo kućni prag čujemo krike medveda kroz šumu i vukova, deluje jezivo, nikada nisu bili ovako blizu kuća“, kazao je za RINU Ratko Polovina, meštanin sela Čečina.

Iako se medved povukao u šumu, strah meštana Čečine ne jenjava, lokalnim putevim svakodnevno se viđaju stope divljih zveri i medveda koji u toku jednog dana pređu na desetine kilometara.

„Imamo dva đaka prvaka koji su sada krenuli u školu u Deviće udaljenu šest kilometara, ne smemo ih same pustiti mora ih neko odvoziti i dovoziti, jer stalno nailazimo na tragove divljači i medveda. Moram da sve svoje poslove ostavimo kako bi ih odvezli i vratili od kuće do škole“, dodao je Ratko.

Takođe, još jedan problem sa kojim se suočavaju meštani Čečina, jeste što u strahu od medveda ne mogu da odu do svojih oranica i livada kako bi spremili hranu, jer se u tom delu Ivanjice ljudi bave poljoprivredom i stočarstvom.

„Obraćao sam se nadležnim istitucijama za zaštitu divljih životinja i lovačkim društvima da nam na neki način pomognu, međutim ostao sam šokiran. Savetovali su me da ogradim prostor bodljikavom žicom, tako da ću izgleda morati ceo život da radim samo da bih ogradio kuda se krećem, čak su me savetovali da kupim pištaljku i da se združimo sa ovim predatorima. Zatim su me preusmerili da se obratim državnim organima jer oni štite medvede, a ja se pitam ko štiti ljude u ovom slučaju, ja sam rekao da zbog dece neću odustati dok se ovaj problem ne reši, kucaću na sva rata“, zaključio je Polovina.

GZS/RINA/Foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“