Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Мештани блокирали Ибарску магистралу због неисплаћене земље одузете за ауто-пут

Више десетина мештана села из околине Чачка и Лучана блокирало је јуче од 14.00 до 15.00 часова Ибарску магистралу у чачанском селу Паковраће, захтевајући исплату земље и кућа које су им експроприсане пре неколико година због изградње ауто-пута.

Најавили су да ће данас, од 8.00 ујутро, почети свакодневне блокаде путева у четири села у околини Лучана за камионе и возила извођача радова на изградњи ауто-пута, док ће остала возила пропуштати.

Током данашње блокаде на петљи у Паковраћу, на излазу са ауто-пута Прељина-Пожега, настала је мања колона камиона и путничких аутомобила из праваца Београда ка Ужицу и Ужица ка Чачку.

Мештани који су блокирали магистралу, рекли су да је за данас најављена двочасовна блокада, али да је скраћују „у знак добре воље“.

Они су рекли агенцији Бета да је у последњем разговору са представницима Министарства грађевинарства, Јавног предузећа „Путеви Србије“ и локалне самоуправе договорено да им се одузета земља исплати по цени од 1.200 до 1.300 динара по квадратном метру, али да исплата још није почела.

Милорад Вучићевић из села Пријевор, коме су експроприсана 32 ара земље друге класе, рекао је агенцији Бета да му је за одузету земљу првобитно понуђено 117 евра по ару, што он није прихватио, а да очекује да ће му после последњих преговора са надлежнима бити исплаћено око 1.100 евра по ару.

Адвокат Зоран Пешић који заступа већину мештана, рекао је да је на последњем састанку са надлежним институцијама договрено поравнање „Путева Србије“ са мештанима који су се жалили на цену одузете земље која им је првобитно била понуђена.

Он је додао да очекује да поравнање почне у понедељак у основним судовима у Чачку и Ивањици.

По Пешићевим речима, договрено је да се одузета земља категорише као грађевинско земљиште и да ће бити исплаћена по 1.200 до 1.300 динара по квадратнм метру.

Мештанин села Марковица, Раде Обреновић, коме су због изградње ауто-пута пре четири године одузели 1,5 хектар земље трајно и 15 ари привремено, а и 400 квадратних метара породичне куће и помоћних објеката, рекао је да неће напустити кућу док му сва одузета имовина не буде исплаћена.

Обреновић је додао да ће од среде 3. маја, од 8.00 часова мештани села из околине Лучана блокирати локалне и регионалне путеве у селима Марковица, Негришори, Лисице и Крстац.

По његовим речима, блокада тих путева биће само за возила извођача радова на изградњи ауто-пута, док ће остала возила пропуштати.

„Агонија мештана Драгачевских села траје четири године, одузели су нам земљу и куће, а нису платили, живимо у прашини, не можемо да обрађујемо њиве које су нам остале и то више не можемо да трпимо“, рекао је Обреновић.

Извор: БЕТА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Годишњица завршетка НАТО бомбардовања: 24 године од краја Битке на Кошарама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела 16. Полицијада на Златибору (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 10. јун

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу