ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Месо домаћег порекла у продавницама од данас посебно обележено

У свим продавницама у Србији од данас ће месо и производи у којима је више од 50 процената меса домаћег порекла бити обележени посебном графичком ознаком “Пореклом из Србије”, према новом Правилнику о декларисању, означавању и рекламирању хране Министраства пољопривреде.

Нова ознака биће истакнута на видљивом месту, поред изложеног меса и производа од меса, или уз цену и треба да буде најмање исте величине као цена, неведено је на сајту Министарства пољопривреде.

Како је истакнуто, на ову меру Министарство пољопривреде се одлучило да би додатно подстакло домаћу производњи меса у складу са предлогом пољопривредника.

Наглашено је да ће захваљујући овој мери купци имати јасан увид о пореклу производа који купују.

Такође, на овај начин потрошачима ће се указати где могу куповати домаће производе, а биће и начин промоције предности квалитета домаћих производа.

Само производи у складу са прописима имају ознаку
У Министарству пољопривреде очекује да ова мера дугорочно позитивно делује на домаћу производњу.

Одредбе Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране прецизирају да се графичком ознаком “Пореклом из Србије” могу означити говеђе, свињско, овчије, козије месо, као и месо живине (свеже, расхлађено или замрзнуто).

Правилником је прописано да је обавеза производјача меса и месних препрађевина да продавцу достави изјаву којом гарантује да је његов производ у складу са прописима и да може да се обележи графичком ознаком “Произведено у Србији”, а да продавац то јасно мора да истакне на месту где се продају ти производи у његовом објекту.

Произвођач такође мора да гарантује да месо или прерађевина испуњавају услове да буду обележени графичком ознаком на основу система следљивости који има у својој производњи, па може да обезбеди идентификацију сваког полазног материјала који је уграђен у производ и којом могу да документују гаранције да производи испуњавају услове да буду обележени графичком ознаком “Пореклом из Србије”.

Извор: Бета

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику